„Segítség:Keresés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(New page: <center>'''Ez a lap azt írja le, hogyan kereshetsz rá egy konkrét cikkre.'''</center> ==Keresési lehetőségek a Média Wikiben == Ez az oldal bemutatja, hogyan használhatód a keres...)
 
<center>'''Ez a lap azt írja le, hogyan kereshetsz rá egy konkrét cikkre.'''</center>
== Keresés ==
A Wikihírek[[weblap]]jain lehetőséged van egy belső, Wikihírekhez tartozó [[keresőrendszer]] használatára (l. [[Wikihírek:Keresés#A gyorskeresés|gyorskeresés]]). Ennek hátránya, hogy a pontos címet kell beírnod, különben nem biztos, hogy talál valamit &ndash; pontosabban kellene, de ez a funkció a karbantartások idején vagy ha nagyon leterhelt a [[szerver]], nem mindig működik. Ilyenkor a Wiki keresője megadja neked a lehetőséget, hogy [[Wikihírek:Keresés#Webes keresők|külső]], [[web]]es keresőrendszereket használj.
 
=== A gyorskeresés ===
==Keresési lehetőségek a Média Wikiben ==
Minden lapon (a bal oldal közepén, vagy jobb oldalt felül) látható a gyorskereső mező és mellette két gomb: "Menj" és "Keresés".
Ez az oldal bemutatja, hogyan használhatód a keresőgombot, melyek minden egyes lapot megtalálhatsz.
Ha tudod a szócikk nevét, amit meg szeretnél nézni (például "mars"), akkor ha azt beírod a keresőmezőbe és megnyomod a '''Menj''' gombot (vagy az '''ENTER''' billentyűt), akkor a Wikihírek azonnal előkeresi neked a megadott nevű szócikket. Ha nincs ilyen szócikk, akkor a "Menj" automatikusan "átalakul" a "Keresés" gombbá:
A '''Keresés''' a mezőben szereplő szöveget keresi a szócikkek címeiben és szövegében: ha csak egy részére emlékszel a címnek, vagy ha a szövegben keresel egy jellemző szót, akkor ez a keresés jó esetben meg fogja neked találni azt. Először az egyező ''című'' cikkeket, utána pedig azokat látod, amiknek a szövegében fordul elő a megadott szó. A kereső által indexelt oldalak közé körülbelül egy-két nap alatt kerülnek be az új cikkek. Ha ez sem járt sikerrel (vagy ha a szerver terhelés miatt épp nem engedélyezi a keresést), akkor automatikusan átkerülsz a ''webes keresők'' oldalára.
 
== Külső webes keresők ==
=== Az összes lap listája ===
=== Google ===
*'''[[Speciális:Allapok]] - Ábécé sorrendben'''
Lehetőség van a [[Google]] keresővel a lapokon keresni [(''ide jön majd a link, amikor aktív lesz a Wikihírek'') ezt a linket kiválasztva], ahol a google minden komplex keresési módszere használható. Figyelembe kell azonban venni, hogy a Google csak bizonyos időszakonként frissít (hetente-havonta), ezért a találatok sokszor hiányosak, pontatlanok vagy megváltozott tartalomra mutatnak.
További lapokhoz való segítségét lásd, [[Segítség]].
 
=== A "Menj" gombYahoo! ===
A [[Yahoo!]] kereső is lehetőséget ad arra, hogy csak a Wikihírekben keress vele, a Google-hoz hasonlóan, például [(''ide jön majd a link, amikor aktív lesz a Wikihírek'') ezt a linket kiválasztva]. Ugyanaz igaz rá, mint az előbbire: gazdagabb keresési lehetőségek, de nem teljesen friss oldalakon keres.
Lásd még: [[:Menj gomb]].
 
== Böngészőbe építve ==
=== Keresőmező===
Egyes webböngészők lehetővé teszik a gyors keresést a címsor melletti keresőmezővel. Ide felvehető a Magyar Wikipédia is a következőképpen:
Ha [Enter] gombot lenyomod key while the search field is active is equivalent to clicking on the [Go] button. While this is obvious when using Internet Explorer (tested on version 6), Mozilla (version 1.6 at least) provides no such indication.
 
===Internet Explorer 7===
A kesesőmező lenyitása után a "Find More Proveiders..." (További szolgáltatók...) lehetőséget kiválasztva, a megnyíló oldalon kiválaszthatjuk az angol Wikihíreket, és telepíthetjük, mint egy új szolgáltatót. Ezután már csak ki kell választanunk a listából, és kereshetünk is.
Ha a magyar Wikipédiát szeretnék telepíteni, akkor a megnyíló oldalon, jobb oldalt található sárga táblázat első mezőjébe írjuk be a következő címet: "'''<nowiki>(''ide jön majd a link, amikor aktív lesz a Wikihírek'')</nowiki>'''", majd a második mezőbe a kereső választott nevét. Nyomjunk az "Install" (Telepítés) gombra, és fogadjuk el a telepítést. A listában ezután megtaláljuk a keresőt, és kereshetünk a magyar oldalakon is. <!-- Mivel angol IE7-el rendelkezem, a magyar változatokat magam fordítottam, úgy, ahogy szerintem a magyar verzióban lehet. Ha valaki pontosan tudja, kérem javítsa. -->
 
===Mozilla Firefox===
==Tippek==
A keresősávban a lenyíló lista alján kiválasztva a "Keresőszolgáltatások kezelése" lehetőséget, arra az internetes oldalra kerülünk, ahonnan bármely nyelvű Wikihírekhesz találunk keresőbővítményt.
===Avoid short and common words===
===Opera===
This is the most likely cause of an unexpected failed search.
Kereső hozzáadásához az [[Opera (böngésző)|Opera]] 9-es verziójában kattintsunk jobb egérgombbal a baloldali ''keresés'' mezőre, majd válasszuk ki a helyi menüből a ''Kereső készítése...'' menüpontot.
If your search terms include a common "stop word" (such as "the", "one", "your", "more", "right", "while", "when", "who", "which",
"such", "every", "about", "onto"), then your search will fail without any
results. Short numbers, and words that appear in half of all pages, will also not be found.
In this case, drop those words and rerun the search.
 
A megjelenő ablakban meg kell adnunk, milyen néven szerepeljen, illetve egy keresési kulcsszót (például ''wh''). Kattintsunk az OK gombra, ezzel készen vagyunk. (9.20 verziótól a részleteknél megadhatjuk, hogy ez a kereső szolgájon-e a Gyorshívó keresőjéül.)
See [[Help:Common words, searching for which is not possible]] for the stop words filtered out by the database. From there one can at least go to a page with a stop word as title. Searching for the combination of one or more words and the common word "not" give a database query syntax error due to a bug in the software.
 
Háromféleképpen használhatjuk hozzáadott keresőnket:
===Search is case-insensitive===
#Keresőmezőből: A címsor melletti kereső mező legördülő listájából válasszuk ki a nevét, majd írjuk be a keresendő szöveget.
The searches for "fortran", "Fortran" and "FORTRAN" all return the same results.
#Címsorből: A címsorban is lehet keresni, ha a keresési kulcsszót a keresendő szöveg elé írjuk szóközzel elválasztva - innen érzékeli az Opera, hogy nem webcímet akartunk beütni. Példánkban a ''wp cica'' beírásával a cica szóra kereshetünk rá.
#Helyi menüből: Ha egy kijelölt szövegre jobb gombbal kattintunk (vagy egy szóra duplán), előjön egy helyi menü. A menüben a ''Keresés ezzel'' almenüből válasszuk ki a keresőnket, ami így rákeres a kijelölt szóra. Előnye ennek a módszernek, hogy nem kell hozzá gépelni.
 
== Listák ==
===Boolean search possible===
A Wikihírekben sok [[:category:list|listát]] találsz, amik egy adott szempont szerint sorolnak fel cikkeket. Ezeket a listákat a [[Kezdőlap]] alján is megtalálod: kategorizálások különbféle szempontok szerint, sőt, maga a kezdőlap is egyfajta tematikus lista, ami alapján megpróbálhatsz egy adott témában megtalálni egy szócikket.
You can use the words "and", "or" and "not" and parentheses in order to
formulate more complicated requests.
If none of those words is specified, "and" is used by default.
For instance, "indian not american" will return all pages that contain the
word "indian" but don't contain the word "american".
The search "(Adolph or Adolf) and Hitler" will return all pages which
contain "Hitler" and either "Adolf" or "Adolph".
 
'''[[Speciális:Allapok|Az összes lap listája]]''' – a Wikihírek valamennyi szócikke betűrendben.
 
== Kategóriák ==
===Speciális karaktereket tartalmazó lapok===
A [[Wikihírek:Hogyan használd a kategóriákat|kategóriák]] könnyű, tematikus osztályozást tesznek lehetővé. A kategóriák bizonyos szempontból a fenti Listák automatizálása, más szempontból viszont azoknál kevesebbet tudnak, mert míg a listák tetszőleges szempontból osztályozhatják a cikkeket, és a lapok nevein túl egyéb adatokat is felsorolhatnak addig a kategóriák ezt csak betűrendben, a cikkek neveit felsorolva tudják megtenni.
In a search for a word with a [[en:diaeresis|diaeresis]], such as Sint Odili&euml;nberg, it depends whether this ë is stored as one character or as "&amp;euml;". In the first case one can simply search for Odilienberg (or Odili&euml;nberg); in the second case it can only be found by searching for Odili, euml and/or nberg. This is actually a bug that should be fixed -- the entities should be folded into their raw character equivalents so all searches on them are equivalent. See also [[MediaWiki User's Guide: Creating special characters]].
 
Több pont van, ahonnan biztosan el lehet indulni kategóriákban keresgélni.
*Az egyik ilyen lehetőség az ''[[Speciális:Az összes lap listája|Az összes lap listája]]'', ahol a ''Névtér'' mezőben a ''Kategóriák''-at választva a kategóriák között betűrend szerint kereshetünk.
<!--*A másik ilyen lehetőség a [[:Category:Kategóriák kategóriája/hu]], ami majd egyszer tartalmazhatja a kategóriákat hierarchikusan.-->
*A másik lehetőség, amiből ki lehet indulni, a ''[[Speciális:Legtöbbet hivatkozott kategóriák|Legtöbbet hivatkozott kategóriák]]''.
*A harmadik lehetőség - egyben talán a legbiztosabb - az, ha keresel egy szócikket, ami szerinted egy kategória része (például ha írókat keresel, akkor kiválasztasz egy ismert írót, mondjuk [[Moldova György]]öt), és valószínűleg a lap alján megtalálod azt, hogy az adott szócikk mely kategóriáknak tagja, és azok neveire kattintva máris megnézheted az ugyanide tartozó többi cikket.
 
Új kategóriákra javaslatot tehetsz a [[Wikihírek:Kategória javaslatok|Kategória javaslatok]] oldalon.
=== Kifejezések ===
To search for a phrase, enclose it in double quotation marks.
 
==Searching limitations and Gotchas==
 
== Angolul ==
===No regular expressions or wildcards===
A keresésekről további információk olvashatóak [[w:Wikinews:Searching|angol nyelven]].
You cannot use [[en:regular expression|regular expression]]s or wildcards such as ? or *. If you don't know what that is, don't worry about it. To search for pages with the words "boat" or "boats" search like this: "boat or boats".
 
== Wikis Böngészők ==
===Words in single quotes===
Megfelelő [[böngésző]]k '''kereshetnek''' a [[Google]] segítségével a magyar Wikihírekben, a címsorba írt kódbetűk megadásával!
If a word appears in an page with single quotes, you can only find it if you search for the word with quotes. Since this is rarely desirable it is better to use double quotes in pages, for which this problem does not arise.
== Konqueror beállítása ==
# Beállítások > Konqueror beállítása menüpontra kattintás
# AZ ablak bal oldalán keresési azonosítókra kattintunk (jele: ''':/''')
# Az "Új" gombra kattintunk
# A felbukkanó lap kitöltése:
#* A keresőszolgáltató neve emlékeztető, legyen mondjuk '''Magyar Wikihírek'''
#* A Keresési cím sorba bemásoljuk ezt:
#*(''Cím ha aktív lesz a Wikhírek'')
# A címekhez azokat a betűket írjuk, melyeket a címsorban akarunk alkalmazni hivatkozási területként, javaslatom: '''mw'''
# Karakterkészlet: Utf-8
# Ezután az OK gombokra kattintva kilépünk a beállításokból
# Próba: Írd be a böngésző címsorába: '''mw hegedű''' , és bejön a kért szóra vonatkozó találati lista.
 
An apostrophe is identical to a single quote, therefore Mu'ammar can be found searching for exactly that (and not otherwise). A word with apostrophe s is an exception in that it can be found also searching for the word without the apostrophe and the s.
 
== Ha a keresés sikertelen ==
===Delay in updating the search index===
* Prókálkozz [[Segítség:böngészés|böngészés]]sel
For reasons of efficiency and priority, very recent changes to pages are not always immediately taken into account in searches.
* Ha kiderült, hogy még nem létezik a keresett szócikk, akkor beírhatod a [[Segítség:Kért cikkek]] lapra
 
* Ha tartalmi kérdésed van, tedd fel a [[Wikihírek:Kocsmafal|Kocsmafalon]]
==Search Options ==
* Ha műszaki problémába akadtál, a [[Wikihírek:Hibajelentések]] lapon írd meg.
===Namespaces searched===
[[Category:Hungarian Wikinews|{{PAGENAME}}]]
The search only applies to the [[namespace]]s selected in the [[preferences]]. To search the other namespaces check or uncheck the tickboxes in "Search in namespaces" box found at the bottom of a search results page. Depending on the browser, a box may still be checked from a previous search, but without being effective any longer! To make sure, uncheck and recheck it.
 
Searching the image namespace means searching the image descriptions, i.e. the first parts of the image description pages, and the titles, but only of those images which have an image description!
 
The URL is
 
http://meta.wikimedia.org/wiki/Special:Search?ns0=1&ns1=1&ns2=1&ns3=1&ns4=1&ns5=1&ns6=1&ns7=1&ns8=1&ns9=1&ns10=1&ns11=1&ns12=1&ns13=1&ns14=1&ns15=1&searchx=Search&limit=100&search=qqq
 
where "qqq" is used as example for the search term, and 1's can be changed into 0's for excluding namespaces.
 
Thus, e.g.
 
http://meta.wikimedia.org/wiki/Special:Search?ns0=0&ns1=0&ns2=0&ns3=0&ns4=0&ns5=0&ns6=0&ns7=0&&ns9=0&ns10=1&ns11=1&ns12=0&ns13=0&ns14=0&ns15=0&searchx=Search&search=test
 
searches the Template and Template talk namespaces for "test", and
 
http://meta.wikimedia.org/wiki/Special:Search?ns0=0&ns1=0&ns2=0&ns3=0&ns4=0&ns5=0&ns6=1&ns7=0&&ns9=0&ns10=0&ns11=0&ns12=0&ns13=0&ns14=0&ns15=0&searchx=Search&search=jpg
 
searches the image description pages for "jpg".
 
(Also there is a special search feature [[Special:Imagelist]], which searches in titles, regardless of whether there is an image description.)
 
Searching with the URL above does not work if the search term exists as a pagename in any namespace!
 
===Redirects can be excluded===
Check or uncheck the tickbox "List redirects" in "Search in namespaces" box found at the bottom of a search results page.
 
===The wikitext is searched===
The [[wikitext]] (source text, what one sees in the edit box) is searched. This distinction is relevant for [[MediaWiki User's Guide: Piped link |piped links]], for [[MediaWiki User's Guide: Interwiki linking |interlanguage link]]s, [[MediaWiki User's Guide: Creating special characters |special characters]] (if ê is coded as &amp;ecirc; it is found searching for ecirc), etc.
 
===Secondary search===
After finding the pages, these pages are searched again to have the results show in red in the context lines; this search uses a more relaxed criterion: search terms occurring in the wikitext, even as part of a word, are shown in red.
 
Oddly, sometimes no context is shown.
 
 
 
==Search engines ==
===Google===
 
The [[w:URL|URL]]
: http://www.google.com/search?q=site%3Awikipedia.org+%22interwiki+link%22
searches for the phrase ''interwiki link'' in '''wikipedia.org''' &mdash; that is, in all Wikipedias as well as Wikisource ('''sources.wikipedia.org''') and '''meta.wikipedia.org''', but not '''meta.wiki''media''.org'''.
 
'''%3A''' is a colon (:), '''%22''' a double quotation mark ("), and '''+''' is equivalent to a space (&nbsp;); '''%20''' may also be used for a space. (See also [[Help:URL]].)
 
Note that the underscore (_) is ''not'' equivalent to a space: putting it in the URL results in a search for a word containing actual underscores at those positions. Thus
: http://www.google.com/search?q=site%3Awikipedia.org+%22interwiki_link%22
finds pages containing the term ''interwiki_link''.
 
== Administration Options ==
 
from includes/DefaultSettings.php, apperantly you have to look up your namespace table, because they are numbered...
 
<pre>
$wgNamespacesToBeSearchedDefault = array( -1 => 0, 0 => 1, 1 => 0,
2 => 0, 3 => 0, 4 => 0, 5 => 0, 6 => 0, 7 => 0, 8 => 0, 9 => 1, 10 => 0, 11 => 1 );
</pre>
 
I would guess that -1 is the default settings.. and 0 is main namespace.. and 0 is off and 1 is on.
 
==See also==
 
*[[Searchindex table]]
[[Category:Hungarian Wikinews|Segítség:Keresés]]
11

szerkesztés

Navigációs menü