Wikihírek:Adminisztrátorok üzenőfala/fejrész

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Tudnivalók

Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. (Ne felejts el aláírni a ~~~~ karaktersorozattal!)

Ha az adminisztrátorokra tartozó más közölnivalód van, nem pedig valamilyen adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, akkor azt ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap gyorsan áttekinthető marad.

Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.

Mások üzeneteivel se itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben, ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket (lehetőleg a sajátjaidat se), az üzenőfal archíválása és kezelése az adminisztrátorok feladata. Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában a Wikihírek:Adminisztrátorok üzenőfala/Offtopic lapra mozgatjuk.

Mi tartozik az adminisztrátorokra?

  • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az {{anon}}(?) sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}.
  • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{user}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{user|ProblémásUser}}.
  • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
  • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}.
  • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
  • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis védettek)
  • szavazás végeredményének sürgős végrehajtása
  • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején.

Több Wikimedia-projektre kiterjedő vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát.

Mi nem tartozik az adminisztrátorokra?

A Wikihírek munkatársai
Szerkesztők
kik azok? · üzenőfala · véleményezése
új szerkesztők · anonok · naplófájlok
Adminisztrátorok
szabályozása · üzenőfala · kézikönyve · választása
blokkolás · lapvédelem · törlés
Botok
szabályozása · jelentkezése · feljelentése · üzenő
botstátusz · szerkesztői jogok

Üvegzseb

Az adminsztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései nyomonkövethetők a következő rendszernaplókban:

Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok? (Wikihírek-IRC)

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikihírek-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… . Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikihírek:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.