Ugrás a tartalomhoz

Általános sztrájkot hirdetett az ellenzéki maoista párt Nepálban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Nepál zászlaja
Nepál zászlaja

Nepál elhelyezkedése

Nepál térképe

2010. május 4., kedd

A munkabeszüntetés immár harmadik napja tart, miután Madhav Kumar Nepal, az ország jelenlegi miniszterelnöke nem mondott le a maoisták követelésére. A legtöbb üzlet országszerte zárva tart; Katamanduban ezrek vonultak az utcára.

A maoisták szerint a tüntetés békés; ugyanakkor a rendőrség több esetben is fegyvereket és robbanóanyagokat kobzott el. Összecsapásokra eddig nem került sor, az utcai hangulatot többen ünnepiként írták le. A kormányzat rendőri erősítést vezényelt a fővárosba, a biztonsági erők készültségben állnak. A tüntetők akadályozzák a közúti közlekedést: akadozik a tömegközlekedés és az útzárak miatt számos turista rekedt a szállásán, egyedül a megkülönböztető jelzéssel haladókat engedik tovább. Mindazonáltal a katmandui repülőtér továbbra is üzemel.

A maoisták szervezete, a (Maoista)[1] Kommunista Párt a legnagyobb ellenzéki erő az országban. A királyság intézményét két éve váltotta fel a köztársasági berendezkedés. A kiírt választásokon meglepetésre a maoisták kapták a legtöbb szavazatot (30%) és kormánykoalíciót alakítottak a harmadik helyen végzett (Marxista-Leninsta)[2] Kommunista Párttal (21%). Egy évre rá azonban kiléptek a szövetségből - és ezzel a kormányból -, mivel az akkori miniszterelnök meneszteni kívánta a vezérkari főnököt, ám ezt az államfő nem hagyta jóvá. Ezt követően a második helyen végzett Nepáli Kogresszus (23%) és a marxisták vezette koalíció vette át a hatalmat: a miniszterelnök Madhav Kumar Nepal lett. A maoisták azóta követelik a távozását, hogy ők alakíthassanak kormányt.

A parlament legfontosabb feladatának az új alkotmány kidolgozását és a béke biztosítását[3] tartják. Az alkotmányozás azonban lassan halad. A maoisták nemzeti egységkormány alakításában látják a megoldást a problémákra, míg a kormány a parlamenti széksorokban vár együttműködést az ellenzéktől a munka gyorsítására.

Lábjegyzet

  1. A politikai irányzathoz magyarázatként lásd: Wikipédia: Maoizmus
  2. A politikai irányzathoz magyarázatként lásd: Wikipédia: Marxizmus–leninizmus
  3. Az országban 1996 és 2006 között polgárháború dúlt.

Források