Április 11-én lesz a választás

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 23., szombat
Sólyom László köztársasági elnök tegnap kitűzte az országgyűlési választás időpontját. A bejelentéssel hivatalosan kezdetét vette a választási kampány.


Sólyom László köztársasági elnök az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának első fordulóját 2010. április 11-ére, második fordulóját április 25-ére tűzte ki. A szavazásra jogosultak a választói névjegyzékbe történt felvételükről február 12-éig kapnak értesítést, illetve eddig kézbesítik az ajánlószelvényeket.

A választáson jelöltet ajánlani ajánlószelvényen lehet. A jelöltajánlás utolsó napja március 19., a pártok legkésőbb eddig a napig adhatják le összegyűjtött ajánlószelvényeiket.

Az alkotmány előírja, hogy a választás időpontját legkésőbb a választás előtt hetvenkét nappal kell bejelenteni. Április első vasárnapja húsvét, de ünnepnapon nem lehet szavazni, így az első forduló április 11-én, a hónap második vasárnapján. Amint az várható volt, Sólyom László a törvény szerinti lehetséges legkorábbi időpontra írta ki a választás első fordulóját, így a hivatalos kampányidőszakot a legrövidebb időre csökkentette.

A közvélemény-kutatási adatok egyértelműen a Fidesz nagyarányú győzelmét vetítik előre. A parlamenti helyekhez jutó többi párt számáról és arányáról azonban csak óvatosabb becslések, inkább csak feltételezések látnak napvilágot.

Források