Átadták a Közép-Ázsia–Kína-gázvezetéket

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Kína zászlaja
Kína zászlaja

Kína elhelyezkedése

Kína térképe

2009. december 15., kedd

Kína, Türkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán államfői átadták a Közép-Ázsia–Kína-gázvezetéket. A bejelentés előtt Hu Jintao kínai elnök külön-külön megbeszélést folytatott Gurbanguly Berdimuhammedow türkmén, illetve Islom Karimovval üzbég vezetőkkel.

A Közép-Ázsia–Kína-gázvezeték 1833 kilométer (1139 mérföld) hosszú, és a közép-ázsiai Türkmenisztánt, Kazahsztánt és Üzbegisztánt köti össze a kínai Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területtel. Építését 2008 júliusában kezdték el kazah területen, s az első szakaszt 2009 júliusában adták át. Becsült építési költsége 7,3 milliárd amerikai dollár. A kazahsztáni Asia Gas Pipeline LLP cég vezetője szerint a beruházás sok munkahelyet teremt és jó lehetőségeket biztosít. Gurbanguly Berdimuhammedow kijelentette, hogy ennek a projektnek nemcsak kereskedelmi és gazdasági értéke van, hanem politikai is. A Reuters szerint Kína bölcs és széles látókörű politikája Kínát a globális gazdasági biztonság kezességet vállaló országává tette.

A Xinhua hírügynökség szerint a Közép-Ázsia–Kína-gázvezeték jó példa arra, hogy a résztvevő államok jó szomszédai egymásnak.

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Közép-Ázsia–Kína-gázvezeték címmel.