Átvizsgálják az Il–76-os gépeket

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 3., kedd
Oroszországban megtiltották a belügyi erők Il–76-os típusú repülőgépeinek felszállásait. Az intézkedés összefügg a vasárnap Jakutföldön történt repülőgép-balesettel.


A döntést az Oroszországi Föderáció belügyi fegyveres erőinek főparancsnoka, Nyikolaj Rogozskin tábornok, belügyminiszter-helyettes hozta és segédtisztje jelentette be november 2-án. A tilalom a vasárnapi katasztrófa okainak kivizsgálásáig lesz érvényben. Hozzátette, hogy a belügyi erők összes repülőgépének műszaki állapotát soron kívül átvizsgálják, köztük a helikopterekét is. A belügyi fegyveres erők repüléseit a műszaki átvizsgálás után folytatják, de az Il–76-osok felszállását csak a vizsgálat eredményeinek megismerése után engedélyezik.

Mint a hírügynökségek már közölték, az Il–76-os katonai teherszállító repülőgép vasárnap reggel Jakutföldön Mirnij városának repülőteréről szállt fel, de nem sokkal később lezuhant és kigyulladt. A fedélzetén tartózkodott 11 főnyi legénység valamennyi tagja életét vesztette. A gép nem lakott területre zuhant, épületekben nem esett kár.

A jakutföldi gép egy hónapon belül már a második szerencsétlenül járt Il–76-os volt. Október 8-án az Ivanovo melletti Szevernij város repülőterén egy felszállni készülő Il–76-os négy hajtóműve közül az egyik leszakadt. A személyzetnek még a betonon sikerült megállítania a gépet, és nem történt szerencsétlenség. Akkor is felfüggesztették az Il–76-osok repülését, majd újra engedélyezték.

Források