Ugrás a tartalomhoz

Észak-Korea tagadja, hogy köze lenne a Csonan elsüllyedéséhez

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Észak-Korea zászlaja
Észak-Korea zászlaja

Észak-Korea elhelyezkedése

Észak-Korea térképe

2010. április 18., vasárnap

A dél-koreai hadihajó[1] még a múlt hónap végén, március 26-án süllyedt el; a legénység 38 tagja meghalt. Észak-Korea először foglalt állást az incidens óta, bár a dél-koreai média már kezdettől fogva spekulált az északiak szerepével az ügyben.

A katonai bábvezetés háborús uszítói, a jobboldali konzervatív politikusok és a többi déli áruló most minden igyekezetükkel azon mesterkednek, hogy ránk hárítsák a felelősséget a balesetért. - adta hírül az észak-koreai állami hírügynökség egy katonai tisztviselőt idézve.

Az északi állásfoglalás válaszul érkezett a roncsokat vizsgáló kutatók előző napi bejelentésére, miszerint a katasztrófát valószínűleg külső robbanás okozta. Hivatalos forrásból nem hangzott el, hogy Észak-Koreát okolnák a történtekkel, de nem is zárták ki érintettségüket: a vizsgálat még tart. A hír hallatán a déli sajtóban erősödött a feltételezés, miszerint az északiak okozhatták a balesetet: egyesek már a katonai válaszlépések lehetőségeit firtatják. (Ettől azonban komolyan nem kell tartani.) A hajó léket kapott tatját egyébként a hét folyamán emelték ki a tengerből, s azt egy nemzetközi szakértői csoport vizsgálja.

A dél-koreai vezetésre mindazonáltal nem vet jó fényt a hajókatasztrófa: sok kritika érte őket a reakciójuk, később pedig a kivizsgálás lassúsága miatt. Az eset előtt az elnök még aktívan kereste a kapcsolatot az északiakkal, megpróbálva összehozni egy találkozót a két ország küldöttei között. Ennek folytán ha bebizonyosodik Észak-Korea érintettsége az ügyben, az kifejezetten rossz fényt vethet majd rá országában, és könnyen alááshatja politikai hitelét.

Lábjegyzet

  1. A neve magyaros átírásban: Csonan, az angol médiában Cheonan, koreaiul 천안

Források