Ugrás a tartalomhoz

Új híd épült a Volgán

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 28., szombat

Ma ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták a forgalomnak az új Volga-hidat Uljanovszknál.

Az új műtárgyat „Elnöki híd”-nak (Prezigyentszkij moszt) nevezték el. Stratégiai jelentőségét jelzi, hogy a hivatalos átadás előtt három nappal Medvegyev orosz elnök is megtekintette. Megépítésével Oroszországban egy teljesen új közúti közlekedési főútvonal nyílik meg, amely az európai központi területek, valamint az Urál és Szibéria között teremt a korábbinál sokkal rövidebb közúti összeköttetést. Az építkezés az ország közlekedési rendszerének korszerűsítését célzó 2002-2010. évi föderációs program keretében valósult meg.

A most átadott műtárgyat 23 évvel ezelőtt, 1986-ban kezdték építeni. A kétszintes közúti híd teljes hossza 5,8 km, ebből 2 km közvetlenül a víztükör fölött ível át. A gépkocsiforgalom a kétszer kétsávos felső szinten bonyolódik, az alsó szinten a jövőben gyors-villamos járatot terveznek kiépíteni ki.

A hivatalos átadás előtt egyébként a hidat ideiglenes jelleggel három napra meg kellett nyitni. Az új létesítményt a Volga túlpartján lévő fegyverraktárban november 13-án történt robbanást követően a mentéshez és a részleges kitelepítéshez vették igénybe.

Uljanovszk mellett a régi híd 1916-ban épült, ez biztosítja a stratégiai fontosságú vasúti összeköttetést a központi és a Volgán túli területek között. A vasúti híd szerkezeti részeinek teljes cseréjét és a híd felújítását 2003-ban kezdték el és tavaly fejezték be.

Források