Új párt alakult Oroszországban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. november 17., hétfő

Vasárnap, november 16-án Moszkvában alakuló kongresszust tartott a Jobboldali Ügy (Pravoje Gyelo) nevű oroszországi párt. Egyes vezetői szerint az új párt önmagát nem csupán jobboldalinak, hanem liberálisnak is tartja.

A szervezet három korábbi, ellenzékinek tartott párt erőinek összefogásával jött létre. A Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ), az Állampolgári Erő (GSZ) és az Oroszországi Demokratapárt (DPR) egyike sem tudott a 2007. évi parlamenti választásokon az alsóházban (Állami Duma) képviselethez jutni. A három párt a tegnapi kongresszus előtt kimondta önfeloszlatását, az új párt létrejötte nyilván kölcsönös kompromisszumok eredménye. A szervezet egyébként az SZPSZ lapjának (Pravoje Gyelo) nevét vette fel.

A vezetők nem titkolják kapcsolatukat az állami vezetéssel, bár hangsúlyozzák, hogy a parlamentbe jutásra garanciát nem kaptak, de nem is kértek a Kremltől. Borisz Tyitov, a GSZ képviselője az új párt vezetésében újságírók előtt kijelentette: „A Kreml a moderátor szerepét játszotta, koordinálta a pártok megbeszéléseit, melyek a [korábbi] választásokon egymás versenytársai voltak." Hozzátette azonban, hogy a párt független és döntései is azok maradnak.

A három párt néhány ismert személyisége nem vállalt közösséget a pártalakítással. Köztük van mindenekelőtt az SZPSZ részéről Borisz Nyemcov; a DPR eddigi vezetője, Andrej Bogdanov; valamint a GSZ korábbi vezetője, Mihail Barscsevszkij. Az új párt vezetésében és támogatói között is több üzletember található, az oroszországi sajtó egy része pedig tudni véli, hogy közvetve Anatolij Csubajsz korábbi helyettes kormányfő is érdekelt volt a párt létrejöttében.

Az újonnan alakult párt első, még nem országos megmérettetésére 2009 márciusában, a regionális választásokon kerülhet majd sor.

Források