Újabb lépés az autómentes belváros felé Szegeden

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 18., szerda

Tovább folytatódik az autók kiszorítása Szeged belvárosából. A belváros felújításának következő szakaszában az eddig parkoló autók által elfoglalt területen zöldfelületek, kerékpárutak és sétányok kapnak helyet.

A Vitéz utca e szakaszáról egy új trolibuszvonal miatt kell távozniuk az autóknak

1999 óta kormányzati ciklusokon átívelően zajlik Szeged Belvárosának fokozatos felújítása. 10 éve szüntették meg az autósok behajtását az azóta sétálóutcává alakított Kárász utcába. A Kárász utca környékén azóta több kisebb utcában is megszüntették a parkolás, illetve az autózás lehetőségét. Legutóbb 2009 nyarán számoltak fel parkolóhelyeket, hogy kerékpártámaszokat telepítsenek. Az autósok lehetőségeit most még tovább szűkítik.

A Szegedi Egyetem rektori épületének újjáépítésével együtt megkezdődik a Dugonics tér átépítése is. A Kárász utca mellett fekvő tér parkolói a városfejlesztési koncepció által "gyalogostengelynek" nevezett útvonalon találhatóak. A Dugonics téren legalább 50, a környező tereken és utcákon további 100 parkolóhely alakul át parkfelületté vagy más köztérré. A Belváros déli szegletében a 8-as trolibusz új szakaszának építése miatt nem állhatnak meg többé az autósok. Szeged belvárosában jelenleg 2600 parkolóhely van, ez 2010 nyarára 300-zal, 11,5%-kal csökken majd. A város reményei szerint a megszűnt parkolók miatt kevesebben járnak majd autóval a belvárosba, ami a környezetszennyezés és zsúfoltság enyhüléséhez vezet majd. Az autósok a belváros peremén épülő parkolóházakban hagyhajták majd járműveiket, ám ezek kapacitása nem pótolja teljes egészében a most kieső parkolók számát.

A Tisza-parti nagyvárosban hosszú ideje óta olyan projekteket valósítanak meg, amelyek a városi autózás fokozatos visszaszorításával, illetve a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűbbé tételével számolnak. Egy átlagos hétköznapon több tízezer ember fordul meg Szeged belvárosában, ezeknek csak töredéke érkezik személyautóval, ám az ő járműveik felelősek a belvárosi por, zaj és zsúfoltság döntő részéért. Hamarosan megszűnik a parkolási lehetőség a Nagyállomás előtt, illetve az új 10-es trolibusz által érintett útszakaszokon. A város elképzelései között a gyalogostengely további kiépítése mellett a Tisza menti rakpart autómentesítése is szerepel, amelynek megvalósítása alapjaiban változtatná meg Szeged belvárosának szerkezetét.

Források