Ugrás a tartalomhoz

Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. július 14., hétfő

Amerikai katonák Afganisztánban

Életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban szombat délután, miközben tűzszerész feladatát látta el - adta hírül az MTI-nek a Honvédelmi Minisztérium. Június 10-én hasonló tragédia történt. Afganisztánban 250 magyar katona szolgál. Összesen eddig hat magyar katona halt meg az elmúlt tíz évben külszolgálatban, ebből kettő Afganisztánban.

Az Afganisztáni háború kapcsán két hónap alatt két magyar katona vesztette életét. Mindkét esetben bomba hatástalanítása közben történt a robbanás. Kovács Gyula után Nemes Krisztián az afganisztáni misszió második magyar halálos áldozata. Szekeres Imre Kovács Gyulát hősi halottá nyilvánította. Nemes Krisztián Kovács Gyula munkáját végezte. A két tragédia kísértetiesen hasonlít egymásra.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 2006 ősze óta Baghlan Tartományban szolgál. Július 12-én reggel hatkor bejelentést kaptak, hogy Kunduz városába tartó úton robbanószerkezetet találtak. A 32 éves Nemes Krisztián egy helyi rendőrrel ment felderítésre, ekkor érte a halál. A helyi rendőr egy kórházban fekszik eszméletlenül.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki most éppen Párizsban tartózkodik őszinte részvétét fejezi ki az esettel kapcsolatban.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) fogja vezetni azt a különleges vizsgálóbizottságot, amelyik a történtek részleteit hivatott feltárni s melynek megalakítására Szekeres Imre utasította a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnökét, Havril Andrást.

Hasonló körülmények az első magyar katona halálakor

Kovács Gyula törzsőrmester 30 évesen hunyt el június 10-én reggel hét órakor. Afgán hatóságok kérésére rendelték ki a magyar tűzszerészeket, mert egy útnál bombát találtak. Amerikai járőr biztosította helyszínt, aki magyar segítséget kért. A Andros F6 robotot vitte a magyar csapat, csak nem tudták használni, mert a bomba túl nagy volt. Az egyik hazai hírportál csalibomba robbantásának lehetőségét vetette fel. A csalibomba egy olyan bombatípus, ahol két szerkezet van összecsatlakoztatva. A tűzszerész megtalálja az első bombát, míg a másikat távvezérléssel felrobbantják. Az afgán terroristák mesteri szinten használják ezt a pusztító csalibombát.


Forrás

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Afganisztáni háború címmel.

2008.július 12.

2008.június 10.