Újabb rekordot döntött az olajár

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2008. június 6., péntek

A Shell kaliforniai olajfinomító-telepe

A gyengülő dollár, és a Morgan Stanley előrejelzésének hatására egyetlen nap alatt csaknem 11 dollárral drágult az olaj. A 139,12 dolláros hordónkénti ár új rekordot jelent. Az emelkedéshez hozzájárult az is, hogy májusban 0,5 százalékponttal (5,5%-ra) emelkedett az Egyesült Államokban a munkanélküliek aránya, amire 1986-óta nem volt példa. A növekvő munkanélküliség miatt az Amerikában a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Bankrendszer visszavehet a kamatláb további emelésének üteméből, ami növelné az inflációt. A növekvő infláció miatt a befektetők nyersanyagokba invesztálnak, hogy elkerüljék az értékvesztést. Szintén közrejátszott az áremelkedésben, hogy az egyik izraeli miniszter szerint „sor kerülhet Irán megtámadására.” A Dow Jones 400 pontot esett.

Az amerikai befektetési bank, a Morgen Stanley ma kiadott jelentésében azzal számol, hogy július negyedikéig az olaj ára elérheti a 150 dollárt. Ole Slorer, a cég elemzője szerint március óta 35 millió hordóval csökkent az amerikai készletek, ami eddig is az árak növekedéséhez vezetett. Az import ugyanezen időszak alatt 20 millió hordóval csökkent. Ázsiában viszont nőtt a kereslet, az ottani piaci szereplők rekordmennyiséget vásárolnak a közel-keleti olajtermelőktől. Az elemző a tavalyi harmadik negyedév végén kialakult helyzetnél súlyosabbnak értékelte a mostanit. Akkor a befektetési bank sikeresen jelezte előre az olaj árában bekövetkező robbanásszerű növekedést.

A kínálat miatti félelmeket tovább növeli, hogy Nigériában sztrájkba léphetnek a Chevron Corp. dolgozói, ami napi 450.000 hordó termeléskiesést okozna az amúgy is szűkösen ellátott piacon.

A dollár csütörtök óta gyengül, miután az Európai Központi Bank kilátásba helyezte a kamatláb csökkentését, ami az euró erősödéséhez vezetne. A gyengébb dollár mellett az európai befektetők olcsóbban juthatnak az olajhoz, ami a nyersanyag dollárban mért árának növekedését idézi elő.

Shaul Mofaz izraeli közlekedési miniszter szerint, aki egyben az egyik lehetséges miniszterelnök-jelölt is, Izrael megtámadhatja Iránt, ha az nem hagy fel a nukleáris programjával.

Források