„Zöld minimum” a parlamenti pártoknak

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

2010. február 3., szerda
„Zöld minimum” elfogadására ösztönzi a választásra készülő pártokat Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Január 21-én Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa levelet intézett a képviselőválasztásra készülő pártok frakcióvezetőihez. Azt kérte tőlük, hogy a választási kampány ne törje meg az új, globális klímaegyezmény kidolgozásának lendületét, ne késleltesse a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés megindítását és az éghajlatváltozáshoz való helyi szintű alkalmazkodást.

Az ombudsman a politikusokhoz írt levélben szorgalmazza azt is, hogy a pártok vezetői és szakértői kérjenek választói felhatalmazást a környezetpolitikában az Európai Unió vezető szerepét erősítő, hosszú távú és határozott intézkedések meghozatalához.

Az országgyűlési biztos – a koppenhágai klímakonferenciára utalva – felhívta a figyelmet az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgős teendőkre. Mint ismeretes, a világ tudományos közvéleményének túlnyomó része, ideértve az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületet is, figyelmezteti az országok politikai vezetőit, hogy a változások valószínűleg gyorsabbak, öngerjesztő jellegük erősebb, kapcsoltságuk szorosabb, és végső soron súlyosabb következményekkel járnak, mint az eddigi előrejelzések mutatták. A tudósok gyors és határozott intézkedéseket sürgetnek, mivel az idő előrehaladtával az elkerülhetetlen gazdasági és társadalmi átalakulás környezeti feltételei (például a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban) egyre romlanak, az átmenethez felhasználható természeti erőforrás-készlet pedig egyre szűkül.

Fülöp Sándor a frakcióvezetőknek írt levélben kifejtette: a következő hónapokban a hazai politikai szereplők a választók elé tárják azokat az elképzeléseket, kialakítják azokat a politikai elkötelezettségeket, amelyek mentén a következő négy évben a nemzeti és önkormányzati erőforrásokat fel kívánják használni. Az állampolgárok különböző, egymással vetélkedő politikai célok közül választhatnak. „Az éghajlati- és az erőforrásválság azonban párttól és politikától független tények, kényszerítő erejű, mindnyájunk mozgásterét meghatározó adottságok. Megengedik, de meg is követelik az egységet: azt, hogy a politikai erők összhangban parancsoljanak megálljt a légkör további terhelésének és a természet pusztításának” – mutatott rá az ombudsman.

Fülöp Sándor azt ajánlja, hogy a pártok programjában legyen egy olyan „zöld minimum”, amelyből semmiképp sem engednek politikai vitáik során. Ennek a zöld minimumnak része kell, hogy legyen hazánk üvegház-gáz kibocsátásának (1990-hez képest) 35 százalékkal való csökkentése 2020-ig és legalább 80 százalékkal való csökkentése 2050-ig, továbbá a fajok, az élőhelyek pusztulásának megállítása és mezőgazdasági génállományunk megőrzése, valamint a természetes adottságainkra épülő vízkészlet- és vízminőség-védelem.

Források