15 km²-rel növekszik Bréma tartomány területe

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 11., hétfő

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Németország zászlaja
Németország zászlaja

Németország elhelyezkedése

Németország térképe


Alsó-Szászország jelentős méretű területet ad át Bréma Szabad Hanzaváros Tartománynak.

Bréma tartomány harmadszor szerez területet a Weser torkolatában az őt körülölelő alsó-szász államtól. Bréma története során egyre inkább az Északi-tenger felé törekedett, hogy virágzó kikötőgazdasága számára egyre kedvezőbb körülményeket biztosíthasson. Először 1827-ben vásárolt a városállam területeket a Geeste torkolatában, hogy ott új kikötőmedencéket építsen. 1947-ben az amerikai katonai kormányzat növelte meg jelentősen a Geeste környékén elterülő brémai területeket, miután az apró Bremerhavent körülvevő alsó-szász településeket a városállam fennhatósága alatt vonta össze. Az addig megszerzett területeket a hanzaváros minden esetben kikötőépítésre használta fel. Az 1827-ben vásárolt területen az Régi-, illetve az Új Kikötőt hozta létre a város, az 1947-ben megszerzett folyóparti területen ma a világ leghosszabb folyami konténerterminálja nyújtózik.

Részben ez az az ok, ami miatt Bréma területszerzésre törekedett. A városállamban elfogytak a kikötőfejlesztésre alkalmas területek. A Weser partjának északi részét teljesen elfoglalták a kikötői terminálok, a déli szakaszon azonban még jelentős területek vannak szabadon. Ezek közé tartozik a most megszerzett Nagy Luneplate nevű terület. A Luneplate egy részben vízjárta terület Bremerhaven déli határában, amelyet a Weser egy elhagyott holtága, a Halászkikötő nevű kikötőmedence és a Weser fognak közre. A városállam a terület északi peremén 200 hektárt biztosít majd szélenergiával foglalkozó cégek számára. Itt üzemek és raktárak épülnek majd, de távlati cél, hogy a Halászkikötőt a tengeri szélerőművek hajóra rakásához nélkülözhetetlen szárazföldi bázissá alakítsák át. Szintén felmerült, hogy a Luneplate északi partszakaszának egy részét rakparttá építsék ki.

A Luneplate nagyobbik részét a hanzaváros azonban visszaszolgáltatja a természetnek. A területen a tartomány olyan beruházásokat hajtott végre az elmúlt időszakban, amelyek lehetővé teszik, hogy helyreálljon a Weser szabályozása előtti környezet. A Luneplaten az árapály számára nyílt csatornákat, magasabban fekvő homokos térszíneket hoztak létre, amelyektől a folyam szabályozása előtt virágzó élővilág újbóli megjelenését remélik.

A területvásárlásra 2009 októberében mindkét tartomány törvényhozása rábólintott. A Luneplate mellett több helyen is módosítják a két tartomány határának futását. Bréma tartomány képviselői ma délután a Luneplate egyik zsilipjénél ünneplik az állam „terjeszkedését”, amely 25 millió eurójába került a városnak.


Források