27 új helyszín az UNESCO Világörökség Bizottságának listáján

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Kultúra és szórakozásTovábbi híreink kulturális témában:

{{{1}}}

Lásd még a kultúra szócikkét
a Wikipédiában!
A pesti volt zsidónegyed egy részlete.
2006. június

2008. július 12., szombat

19 kulturális és 8 természeti helyszínnel gyarapodott az UNESCO Világörökségi Bizottságának listája. A bizottság megőrzési állapotjelentést kért a tokaji helyszínnel és a főváros Andrássy úti helyszínének védőzónájával kapcsolatban.

Befejeződött az UNESCO Világörökség Bizottságának 32. ülése, melyet az alapításának 400. évfordulóját ünneplő kanadai Québec városban július 2–10. között tartottak meg. Az ülésen 27 új helyszín kapta meg a kitüntető címet, ezzel már 145 ország összesen 878 helyszíne szerepel a világörökségi listán.

Négy ország: Pápua Új-Guinea, San Marino, Szaúd-Arábia és Vanuatu egy-egy helyszíne először kapott világörökségi védettséget. A hazánkkal szomszédos országok közül Szlovákia (A szlovákiai Kárpátok fatemplomai) és Horvátország (Stari Grad síkvidék) egy-egy új világörökségi helyszínnel gyarapodott.

Magyarország kisebb dorgálásban részesült. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatója szerint a Tokaji történelmi borvidék kultúrtájról a Világörökség Bizottság ún. naprakész megőrzési állapotjelentést kért és a szlovák féllel való együttműködés szükségességét hangsúlyozta. Aggodalmát fejezte ki a bizottság Budapesten, az Andrássy úti világörökségi helyszín védőzónájában történt bontásokkal, illetve új építkezésekkel kapcsolatban, továbbá konkrét lépéseket sürgetett „a meglévő épített örökség megőrzésére“, „szigorúbban érvényesíthető fejlesztési terv“ kialakítására.

Elsősorban Erzsébetváros egykori zsidónegyedéről van szó, ahol civil szervezetek korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet az épített örökség megőrzésére, sőt tüntetésekkel igyekeztek útját állni a bontásoknak. A Világörökség Bizottság 2009. február 1-jéig benyújtandó jelentést kért a Zsidónegyed városrendezési helyzetéről és a megtett lépésekről.Források