3 német katonát öltek meg a tálibok Észak-Afganisztánban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. április 5., hétfő

Háborúk és
fegyveres konfliktusok


Kazak ejtőernyős tiszt
Kazak ejtőernyős tiszt


Témabeli cikkeink:

{{{1}}}


Kabul - Tálib fegyveresek támadtak meg egy német katonai különítményt pénteken, akiknek híd építése és akna mentesítés volt a feladata. A tűzpárbajban három német maradt a földön, erősítette meg a Német Védelmi Minisztérium.

Öt másik német katona megsebesült a dél-nyugati Konduz városban - közölte a minisztérium.

Német csapatok, az afgán rendőrség és támadóik tüzet nyitott egymásra, a tűzharc egy óráig tartott és folytatódott három órával később - nyilatkozta Abdul Wahid Omar Khil. Körülbelül 200-ra becsülte a tálib fegyeresek számát. Egy tálib fegyverest megöltek és egy másikat megsebesítettek, de a német és az afgán rendőrség képtelen volt nagyerejű sortűz alá venni a tálibokat, mert aktivisták házakból és háztetőkről nyitottak tüzet rájuk.

Abdul Razaq Yaqoubi azt mondta, hogy a tűzharc azután kezdődött, miután egy bomba egy német katonai jármű alatt felrobbant. Azt mondta a csapatok egy híd építéséhez készülődtek és akna mentesítést végeztek a Chahar Dara körzetben 8 mérföldre, (12 kilóméterre) a provinciális központtól.

Beleértve a pénteki áldozatokat, 22 németet öltek meg a tálibok Afganisztánban 2001 óta, 138-at megsebesítettek a Német Védelmi Minisztérium adatai szerint. Másik 17 német természetes okból vagy balesetben halt meg.

Ugyancsak pénteken, a fő politikai rivális Hamid Karzai afgán elnököt azzal vádolta, hogy aláássa a tálibok elleni harcot.

Abdullah Abdullaha, aki kiszállt az elnöki - Hamid Karzai ellen - székért folyó küzdelemből, azt mondja meg kellene ismételni a választásokat. Abdullah Abdullaha aggódik a miniszterelnök jelenlegi viselkedése miatt, azt kiszámíthatatlannak, tévelygőnek tartva.

Abdullah egy nappal később beszélt a riporterekkel, miután Karzai vádolta az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy megpróbálták manipulálni a választási eredményt azért, hogy elhomályosítsák az ő győzelmét.

Az afgán választási bizottság az augusztus 20-i választásokon nyilvánította győztesnek, de egy ENSZ támogatta független panasz kérelem miatt nem vették figyelembe szavazatainak egyharmadát, ezzel kiszorítva őt az elnöki pozícióért folyó küzdelemből Abdullahval.

Hamid Karzai első bebocsátása egy masszív csalás volt, a második bebocsátás tényszerűleg illegitim - mondta Abdullah.

Források