Ugrás a tartalomhoz

6,9-es erősségű földrengés pusztított a kínai Csinghaj tartományban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Balesetek és katasztrófák
További témabeli híreink:

{{{1}}}

2010. április 14., szerda

Kína Qinghai tartománya

Földrengéssorozat rázta meg a kínai Csinghaj (más átírásban: Qinghai) tartományt ma kora reggel - jelentette az Amerikai Földtani Intézet (USGS). Reggel 67 ember haláláról számolt be a Xinhua hírügynökség, a CEA forrásait idézve, de a délelőtti órákban már 300-, délután 400 halottról adtak hírt.

Sok embert temettek maguk alá az összedőlő épületek. A kínai katonaság illetékesei azt nyilatkozták a Xinhua hírügynökségnek, hogy további halottakra lehet még számítani a körzetben. A hadsereg sátrakat állított fel a sérültek ellátására.

A 6,9-es erősségű rengés 7:49-kor pattant ki; az epicentrum egy távoli, hegyvidéki területen volt, 240 kilométerre észak-nyugatra a tibeti Csamdótól (más átírásban: Qamdo) -tól. Eddig két utórezgést regisztráltak, egy 5,2-es és 5,3-as erősségűt. A jelentések szerint Jüsu (Yushu) – túlnyomórészt tibetiek által lakott – városában is komoly károk keletkeztek, a híradások halálos áldozatokról is beszámoltak.

Karsum Nyima, a helyi Yushu televíziótól azt mondta a Xinhua hírügynökségnek, hogy a legtöbb épület a környéken fából készült kőfalakkal. Néhány bedőlt, beleértve egy buddhista pagodát egy parkban.

Frissítés: a papok elkezdték a tibetiek hamvasztását

Jelenleg 1484 halottról tudni. A tibeti papok elkezdték a tibetiek hamvasztását. Tibetben a halotti szertartás során feldarabolják a halottat, majd azt egy emelvényen hagyják, hogy a keselyűk falják fel. De egy pap, Zewang Jimei azt mondta, hogy a halottak száma miatt ez lehetetlen. Nem tudjuk elhamvasztani az összes halott tibetit. Nincs elég önkéntes az összes tetemhez, ezért koszosak lesznek, ami nem jó a lelkeknek, hogy békét találjanak. Ezért azt gondoljuk, hogy a tömeges hamvasztás a legmegfelelőbb temetés a földrengés áldozatainak. [1]

2008-ban 70 000 ember halt meg egy 7,9-es erősségű földrengésben, ami Szecsuán tartományt súlytotta.


Referenciák

  1. Earthquake Death Toll 1,484; Tibetans Begin Cremating Victims

Források