A férfiak és a nők szervezete eltérően reagál a glükózra

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Egészség és életmódTovábbi írásaink életviteli témában:

{{{1}}}

Lásd még az egészség szócikkét a Wikipédiában!

2010. április 13., kedd

Egy francia bagett: a fehér tésztájú péksütemények glikémiás indexe magas (fotó: DocteurCosmos)

Régóta ismert, hogy a glükóz gyorsan felszívódik, s hogy így a nagy glükóztartalmú ételek fogyasztása hirtelen megdobja a vércukorszintet. Egy most publikált, 47 749 olasz felnőttön elvégzett felmérés szerint azonban azok a nők, akik ilyen ételeket esznek, 2,24-szer nagyobb eséllyel szenvednek szívbetegségben, mint társaik. A tanulmány a férfiaknál hasonló összefüggést nem mutatott ki, de esetükben a kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek, hogy a végső következtetéseket levonhassák.

A felmérés során táplálkozástani kérdőíveket töltettek ki az alanyokkal, akik közül 32 578 volt nő és 15 171 férfi. A tanulmányt a milánói központú Olasz Daganatkutató Intézet (olaszul: Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori) készítette Sabina Sieri vezetésével, s az Amerikai Orvosszövetség (angolul: American Medical Association) Archives of Internal Medicine című folyóiratában publikálták.

Segítségképpen az eredmények értelmezéséhez Sabina Sieri hozzáfűzte:

– Olybá tűnik, hogy a nőknél nem a magas szénhidrát-fogyasztás, hanem a gyorsan felszívódó szénhidrátok (glükóz) bevitele hordozza magában a nagyobb kockázatot. Érdemesebb lehet ezért a kisebb glikémiás indexű[1] ételeket választani.

Lábjegyzet

  1. A glikémiás index (rövidítve: GI) egy összevont mutató, amely egyben tájékoztat az élelem szénhidrát-tartalmáról és annak minőségéről.

Források

Tanulmányok