Ugrás a tartalomhoz

Az Atlantis űrsikló indítása élőben

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. november 15., vasárnap

Az STS–129 legénysége

Az űrrepülőgép startját ezúttal is közvetíti a NASA TV, a Galileo Webcast virtuális stúdiójából pedig magyar kommentárt is hallgathatunk hozzá.

Az Atlantis űrrepülőgép STS–129 jelű küldetésének feladata két kísérleti és tárolóplatform, illetve a rajtuk elhelyezett tartalék alkatrészek feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra. A két platform felszerelését és a további karbantartási feladatokat az Atlantis űrrepülőgép személyzete három űrsétán fogja végrehajtani. Ez lesz az utolsó olyan űrrepülőgépes küldetés, amikor az űrállomás személyzetének egy tagját is visszahozzák a Földre, továbbá ez lehet az Atlantis űrsikló utolsó előtti repülése is.

Az űrközpont melletti műholdindítások miatt az Atlantis startjára novemberben mindössze négy napos időszak áll rendelkezésre. Az űrrepülőgép eredetileg tervezett november 12-ei indulását november 16-ára halasztották. Hétfőn tehát, magyar idő szerint 20:28-kor indulhat a Space Shuttle a Nemzetközi Űrállomáshoz, amennyiben nem szól közbe semmilyen időjárási vagy műszaki akadály.

A NASA TV ezúttal is közvetíti az űrsikló startját, az élő adás november 16-án, hétfőn 17 órakor kezdődik. A közvetítés kommentátorai a Galileo Webcast virtuális stúdiójában: Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István.

Források

Külső hivatkozások

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét STS–129 címmel.