Az atomfegyverek leszerelésére szólít fel a Német Fizikai Társulat

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. április 10., szombat

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Az ENSZ-tagállamok zászlói (részlet)
Az ENSZ-tagállamok zászlói (részlet)


A DPG székháza. (fotó: Beek100)

A Német Fizikai Társulat (Deutsche Physikalische Gesellschaft, röviden DPG) a világ legnagyobb, fizikusokat tömörítő szervezete: 58 000 tagot számlál, köztük az utóbbi évek német Nobel-díjasait is. A társulat legutóbbi nyilatkozatában a tárgyalások megkezdésére buzdít a nukleáris fegyverek leszereléséről, hogy a világ 2020-ra atomfegyvermentes lehessen. Az Atomsorompó Egyezményről most májusban tartanak egy áttekintő-egyeztető ülést New Yorkban; a felhívás a résztvevőket célozza.

A társulat a nyilatkozatban kifejti, hogy „ugyan biztonsággal kijelenthetjük, hogy a 80-as évek közepén a még mintegy 70 000 töltetet kitevő világ atomarzenál tekintélyes hányadát leszerelték, de a fennmaradó rész is bőven elegendő a modern civilizáció eltörlésére. A nukleáris fegyverek használata alapvetően embertelen, hiszen az egyaránt és elválaszthatatlanul sújtja mind a katonai célpontokat, mind a civil lakosságot. Ez szembemegy az elfogadott nemzetközi emberjogi normákkal”.

A DPG elítéli az atomfegyverek regionális bevetését is, aminek esélye egyre nő azzal, hogy egyre több állam – esetleg a későbbiek során terrorszervezet – jut atomfegyverhez. Az atomhatalmak fegyverfejlesztései kapcsán leszögezik, hogy „megengedhetetlen, hogy az atomfegyvereket még napjainkban is tovább tökéletesítsék”. A társulat ennek kapcsán emlékeztetett az egyezmény hatodik cikkelyére, amelyben az atomhatalmak elkötelezték magukat a tárgyalásos úton való vitarendezés és a majdani teljes leszerelés mellett.

Üdvözölték ugyanakkor Barack Obama tavalyi prágai beszédét, amelyben az amerikai elnök egy atomfegyvermentes világot vázolt fel. Az elképzelés pozitív orosz fogadtatásra talált, s az esélyek arra, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást a teljes leszerelésről talán még sosem voltak jobbak. Hasonló megállapodás már létezik a biológiai és kémiai fegyverekkel kapcsolatban.


Források