Ugrás a tartalomhoz

Az ausztrál kormány különadóval fedezné az árvízi újjáépítést

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Ausztrália zászlaja
Ausztrália zászlaja

Ausztrália elhelyezkedése

Ausztrália térképe

2011. január 30., vasárnap

A víz Queensland fővárosát, Brisbanet is elöntötte. (fotó: Kristian Thøgersen)

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök csütörtökön terjesztette az erről szóló törvénytervezetet a parlament elé. A különadót csak erre az évre, és csak az ötvenezer dollár feletti éves jövedelemmel rendelkezőkre vetnék ki. Az adókulcs fél százalék lenne az ötven- és százezer közötti részre, illetve egy százalék e felett, de az árvízkárokat szenvedettek mentességet kapnának a megfizetés alól.

– Akinek tegyük fel hatvanezer dollár a jövedelme, az egy hétre lebontva kevesebb mint egy dollárnyi hozzájárulást fizetne. Ugyanez százezres jövedelem esetén heti öt dollár lenne. – részletezte a javaslatot a miniszterelnök.

Az intézkedéstől két milliárd dollárnyi bevételt remélnek. Queensland öt milliárdos újjáépítési programjára további három milliárdot csoportosítanak át tervezett beruházások elhagyásával, illetve elhalasztásával.

A munkáspárti elképzelést könnyen keresztülhúzhatja az ellenzéki Liberális Párt és a függetlenek ellenkezése, a tervezetnek ugyanis át kell mennie az alsó- és a felsőházon is, miközben a Munkáspárt jelenleg kisebbségből, három független képviselővel karöltve kormányoz. A liberálisok vezetője, Tony Abbott szükségtelennek tartja a különadó kivetését: szerinte a kormányzati kiadások visszafogásával kellene előteremteni a kellő összeget. Gillard erre a liberálisok gyes-tervezetével vágott vissza, amelyet Abbott pártja szintén adókivetéssel finanszírozna. A miniszterelnök szerint ez nehezen igazolható ellentét. A függetlenek közül Tony Windsor kormánytag, illetve a kormányon kívüli Bob Katter egy központi vis maior alap létrehozását hiányolják.

A december-januári heves esőzések és az azt követő árvizek mintegy 200 000 embert érintettek közvetlenül, több mint 70 várost öntöttök el. Az ausztrál ABC becslése szerint a közvetlen károk elérik az egy milliárd dollárt, míg az emiatt kieső GDP 30 milliárdra tehető.

Források