Ugrás a tartalomhoz

Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatot tartott

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Dél-Korea zászlaja
Dél-Korea zászlaja

Dél-Korea elhelyezkedése

Dél-Korea térképe

2010. december 22., szerda

A hétfői gyakorlat helyszínéül a demarkációs vonalhoz közel fekvő Jonpjong-szigetet választották. Ez az a terület, amit Észak-Korea a múlt hónap végén tüzérségi tűzzel támadott meg. Az északiak „önvédelmi csapást” harangoztak be arra az esetre, ha a hadgyakorlatot megtartanák; végül azonban nem léptek, mondván, hogy a déliek „felelőtlen provokálása” ellenére „sem éri meg” közbeavatkozni.

A hadgyakorlat során Dél-Korea McDonnell Douglas F-15K típusú vadászgépeket is felvonultatott. (Fotó: USAF)

A felfűtött koreai kedélyeket látva az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyolcórás értekezletet tartott a hadgyakorlat előtt. A helyzet megosztotta a tagokat: Kína és Oroszország az akció lefújását kérte Dél-Koreától, hogy ne újulhasson ki a háború a félszigeten; az Egyesült Államok azonban kiállt szövetségese mellett és „az önvédelemhez való joggal teljes mértékben összeférőnek” minősítette a hadműveletet.

Phenjan „katasztrófával” fenyegetett arra az esetre, ha a hadgyakorlatot végül megtartanák, míg Szöul egy esetleges északi támadás esetére „azonnali és könyörtelen” megtorlást helyezett kilátásba. Dél-koreai jelentések szerint a hadművelet – amelynek során K9 Thunder típusú önjáró tarackokat és F15-ös vadászgépeket is bevetettek – kevesebb mint két óra alatt lezajlott. A BBC értesülései szerint – szintén a gyakorlat részeként – a sziget civil lakossága erre az időre óvóhelyekre vonult. Észak-Korea ugyan nem avatkozott be, de az állami médián keresztül – a hadsereg egy tisztjét idézve – így kommentálta a fejleményeket: „a világ immár pontosan tudhatja, hogy ki a béke igazi bajnoka, és ki az, aki valójában háborút akar”.

Mindennek közvetlen előzménye, hogy az északiak november végén ágyútűz alá vették a tőlük szabad szemmel is látható, de déli fennhatóság alá tartozó Jonpjong-szigetet. A közel 200 lövedék 4 emberéletet oltott ki és 14 további sérültet követelt. Válaszképpen a déliek is leadtak közel 80 lövést, de az északi oldalon keletkezett károkról nem érkezett hír. Az akkori incidens időben egybeesett az évente megtartott közös amerikai-koreai hadgyakorlattal.

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Jonpjong-szigeti incidens címmel.