Dél-Szudán: elsöprő többséggel megszavazott függetlenség

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Szudán zászlaja
Szudán zászlaja

Szudán elhelyezkedése

Szudán térképe

2011. február 2., szerda

A január 9. és 15. között megtartott szavazás első, nem hivatalos végeredményét vasárnap hozták nyilvánosságra a déli fővárosban, Dzsubában. Chan Reec Madut, a szavazatszámláló bizottság alelnöke szerint a déli oldalon 3 697 467 fő, vagyis a részvevők 99,56%-a szavazott az elszakadásra. Ugyanez az arány az északi oldalon 57%. Bár lehetett szavazni nyolc környező országban is, amelyekben jelentősebb számban telepedtek le szudáni menekültek, de az olajban gazdag, észak és dél határán fekvő Abyei tartományban ezt bizonytalan időre elhalasztották.

A hivatalos eredmény február 14-ére várható, a függetlenség kinyilvánítását a békeszerződésben kijelölt időpontra, július 9-ére tervezik. Az Afrikai Unió bejelentette, hogy elsőként fogják elismerni az új államot. Ha a februári eredményhirdetés után Szudán elnöke, Ahmad al-Bashir elfogadja az eredményt, a két félnek még számos kérdést kell majd rendeznie. Megoldásra vár az államadósság és olajjövedelmek elosztása, a pontos határkijelölés és Abyei hovatartozásának megállapítása, illetve rendezni kell az állampolgársági és vízügyi kérdéseket is. Mohamed Ibrahim Khalil, a szavazatszámláló bizottság elnöke kifejtette, hogy a történelmi és földrajzi viszonyok miatt észak és dél továbbra is szoros együttműködésre kényszerülnek majd. Ugyanakkor a szudáni elnök szerint Észak-Szudán szigorúbb iszlám törvénykezést vezet majd be az országrészek különválása után. A zömében arabok északi részen egyébként a tunéziaihoz hasonló tüntetések kezdődtek, Kartúmban a rendfenntartó erők összecsaptak a tüntetőkkel. A szervezéssel megvádolt újságírót, Husszein Kogalit letartóztatták.

Hong Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden üdvözölte az eredményt, fontos, de nem az utolsó lépésnek nevezve azt a térség fejlődése és stabilitása szempontjából. Kína a legnagyobb befektető az afrikai országban, Szudán olajexportja szinte kizárólag oda irányul. Hogy az ellátást biztosítsa, a kínai vezetés mindkét országrésszel igyekszik jó kapcsolatokat kiépíteni.

Források