Ugrás a tartalomhoz

Elhunyt Ron Silver

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Amerikai Egyesült Államok zászlaja
Amerikai Egyesült Államok zászlaja

Az Egyesült Államok elhelyezkedése

Az Amerikai Egyesült Államok térképe

2009. március 15., vasárnap

62 éves korában meghalt Ron Silver amerikai színész.

Ma, hatvankét éves korában New York Cityben elhunyt Ron Silver, amerikai színész, a Kék acél, az Időzsaru, az Ali és Az elnök emberei című filmsorozatok sztárja. A halál okát nyelőcsőrák okozta. Az elnök emberei filmben szereplése miatt Emmy-díjra jelölték. Egyik színpadi munkájáért Tony-díjjal jutalmazták. Halálát a sajtóval Robin Bronk közölte az általa támogatott alapítvány vezetője.

A világhírű színművész ugyancsak New York Cityben született, és ott nőtt fel. A St. John University-n tanult kínai történelmet, ahol diplomát szerzett a tantárgyból. Színészetet az Actors Studio-nál tanult. Több apróbb televíziós szereplés után a nagyvásznon először 1976-ban szerepelt a Tunnel Vision című vígjátékban Chevy Chase és John Candy szerepében.

Később is volt karakterszínész, olyan híres filmekben, mint amilyen az És megszólal Garbo, az Ellenségek - Szerelmi történet, A szerencse forgandó, a Kék acél, a Gyújtóhatás, az Időzsaru vagy az Ali. Magyarország legutóbb Sidney Lumet rendezésében a Védd magad! című tárgyalótermi drámában tekinthette meg Vin Diesel mellett.

Silver színművészeti pályája mellett aktivista politikai pályán is küzdött a szólásszabadságért a Creative Coalition nevű szervezet alapításában. 2001. szerptember 11-ig liberális párti volt, egészen a terrortámadásokig. Ezek után Bush volt amerikai elnök barátjává vált átállva a republikánus pártra. 2008-ban a nemzeti rádióban már saját politikai vitaműsora volt.

Nyelőcsőrákban már két éve szenved, a Creative Coalition egyik munkatársa nyilatkozata szerint álmában, békében, családja körében hunyt el. Volt felesége fia és lánya gyászolja.


Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Ron Silver címmel.

Források