Elindult a szabad hozzáférést biztosító EGNOS nyílt szolgáltatás

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. október 2., péntek

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy megkezdte működését az EGNOS, az európai geostacionárius navigációs átfedési szolgáltatás. Az EGNOS Európa első hozzájárulása a műholdas navigációhoz, és egyúttal az Európai Unió fejlesztés alatt álló Galileo globális műholdas navigációs rendszerének előhírnöke.


Az EGNOS egy olyan műhold-alapú pontosságnövelő rendszer, amely Európa területén a jelenlegi GPS-jelek pontosságát tíz méterről két méterre javítja. Nyílt szolgáltatása már ingyenesen hozzáférhető a vállalkozások és az állampolgárok számára.

Az EGNOS számos ágazatban új alkalmazásokat támogat, például műtrágyák nagy pontosságú permetezését a mezőgazdaságban vagy automatikus útdíj-beszedési és használat-arányos biztosítási rendszereket a közlekedésben. Az EGNOS a korábbinál jóval pontosabb, általános és speciális felhasználásra szánt személyi navigációs szolgáltatásokat, többek között vakok számára útbaigazítást adó rendszereket is támogat.

Az EGNOS-rendszeren keresztül nyújtott életbiztonsági szolgáltatás várhatóan 2010 második felében indul el. Ez a szolgáltatás hat másodpercen belül figyelmeztető üzenetben tájékoztatja a felhasználót a rendszer meghibásodásáról. Az életbiztonsági szolgáltatás és a nyílt szolgáltatás egyaránt ingyenesek. A szintén 2010-ben induló kereskedelmi szolgáltatás tesztelése jelenleg is folyik.

Az EGNOS a legtöbb európai országot lefedi, és kiterjeszthető más régiókra, pl. Észak-Afrikára vagy az EU szomszédos országaira is. A lefedettségi területen belül az EGNOS nyílt szolgáltatása minden GPS/SBAS-kompatibilis vevőkészülékkel elérhető. Az Európában jelenleg forgalmazott vevőkészülékek teljesítik ezt a feltételt. A szolgáltatás használatához nem szükséges engedély vagy az adott eszközre vonatkozó hitelesítés.

Az EGNOS rendszert az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Eurocontrol támogatásával fejlesztették ki. Április 1-jétől az EGNOS rendszer tulajdonosa és irányítója az Európai Unió, míg az Európai Bizottsággal kötött hatáskör-átruházási megállapodás értelmében a rendszer tervezését és kifejlesztését elvégző Európai Űrügynökség fogja ellátni a tervezési és beszerzési feladatokat.

Források

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete