Ugrás a tartalomhoz

Elkezdődött a Sziget Fesztivál

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. augusztus 11., hétfő

Hivatalosan szerdán nyit, de már mától fogadja látogatóit a Sziget. A most 16. alkalommal megrendezett fesztivál a korábbiaknál rövidebb ideig tart ugyan, de programjainak bősége és változatossága nem változott.

A Sziget bejárata, 2008. augusztus 11.

A nyár fiatalokat vonzó legnagyobb rendezvénye mára európai hírű fesztivállá nőtte ki magát. Az egyhetes programsorozaton 42 országból érkezett zenészek, művészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel.

Már ma este elkezdődik a koncertek sorozata: a Magyar Dal Napján az utóbbi ötven év legnépszerűbb popzenei dalai hangzanak el. A holnap este kiemelkedő eseménye lesz az Iron Maiden csapatának magyarországi koncertje, akiknek lemezeit világszerte 75 millió példányban adták el. A sort azután számos közkedvelt együttes és zenész fellépése folytatja, köztük az MGMT, a The Killers, a Sex Pistols, Roisin Murphy, Carl Cox és mások.

A Sziget kínálatában hagyományosan nemcsak zenei, hanem különböző művészeti és egyéb rendezvények kapnak helyet. Az egyik ilyen központi helyszín az Octopus Összművészeti Helyszín, ahol fotókiállítás, irodalmi programok és filmvetítések is várják a látogatókat. A Magic Mirror sátorban délutánonként szintén filmvetítéseket tartanak, máshol mozgásművészeti bemutatók, színi előadások szerepelnek a programban. Idén sem marad el a korábbi években közkedveltté vált Tarot labirintus.

A 76 hektáros területen a tavalyinál ötezerrel több sátorhely várja a szigetlakókat. A Szigeten 1500 fős biztonsági szolgálat és 400 fős egészségügyi szolgálat működik. A por vagy esős idő esetén a sár csökkentésére a központi útvonalakat műanyag burkolattal látták el, a sátrakban a talajt faburkolat borítja. A megengedettnél nagyobb zajszint túllépését korszerű zajlimitáló technikai eszközök akadályozzák meg.

A budapesti Hajógyári-sziget bejárata környékén az autóparkolók igen gyorsan megtelnek, ezért a kerékpár mellett tanácsos inkább a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni. Legegyszerűbb a Batthyány térről induló HÉV-et választani, mely ezen a héten sűrített járatokkal közlekedik, éjszakánként pedig rendszeres buszjáratok indulnak a Szigetről a főváros központjába.

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Sziget Fesztivál címmel.

Lásd még

Források