Ugrás a tartalomhoz

Enyhe földmozgást észleltek Dél-Spanyolországban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Spanyolország zászlaja
Spanyolország zászlaja

Spanyolország elhelyezkedése

Spanyolország térképe

2010. április 12., hétfő

A USGS által kiadott térkép az epicentrum elhelyezkedésről

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) 6,3-es magnitúdójú földrengést mért Spanyolország alatt. Erőssége ellenére a földmozgás nem okozott károkat, mivel 616,7 kilométeres mélységben pattant ki, s erejét a földkéreg a felszínre érésig nagyban csillapította. Az epicentrum Granadától északnyugatra 25, Málagától északkeletre 106, Madridtól pedig délre 341 kilométernyire volt. A rengés reggel 8:10-kor pattant ki.

A Twitter-felhasználók érezhető rengéseket Cádizból, Málagából és Murciából jeleztek.

Megemlítendő, hogy Luis Eugénio Suarez spanyol geológus másfél hónapja, március 1-jén figyelmeztetett rá, hogy Granada környékét a februári chilei földrengéshez hasonló erejű földmozgás rázhatja meg rövid időn belül. A tudós kiemelte, hogy ugyan szeizmikusan Spanyolország nem olyan aktív terület mint Chile, de százévente egyszer hasonló erősségű rengések itt is előfordulnak.

Utoljára 126 éve pattant ki katasztrófát okozó földrengés Spanyolországban: akkor a granadai tartomány egyik kisvárosát, Arenas del Reyt rombolta le egy 6,6-os erősségű csapás, mintegy 750-900 áldozatot hagyva maga után.


Források