Esik a Fidesz, a Jobbik a szocialisták sarkában lohol

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 12., péntek

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Magyarország zászlaja
Magyarország zászlaja

Magyarország elhelyezkedése

Magyarország térképe


A Fidesz kis mértékű gyengülését és a Jobbik erősödését jelzi a Szonda-Ipsos február eleji közvélemény-kutatása.

A Fidesz és a szocialisták között egy hónapja nyugdíj ügyében kirobbant kampányharcból a konzervatív párt húzta a rövidebbet. A korábban támogatottsági rekordokat döntő Fidesz népszerűsége az elmúlt hónapokban enyhén hanyatlott, jelenleg a biztos szavazók 58%-ának voksára számíthat. A szocialistákkal folytatott aláírásgyűjtésben, ingerült sajtónyilatkozatokban és plakátharcokban megnyilvánuló nyugdíjügyi csata elsősorban a párt nyugdíjas szimpatizánsait riasztotta el, ebben a csoportban 10%-kal csökkent az ellenzéki párt népszerűsége.

A vetélytárs gyengülése nem feltétlenül jelent örömet a szocialisták számára, támogatottságuk továbbra is a 20%-os szint körül stagnál. A Fidesztől elriasztott szavazók ugyanis inkább inaktívak lettek, de nem csatlakoztak a BKV körül kirobbant korrupciós botrányba egyre jobban belekavarodó baloldali párt táborához.

Január nagy nyertese a Jobbik. Az egyelőre Magyar Gárda nélkül kampányoló radikális párt 14%-os népszerűsége a közvélemény-kutatók által valaha mért legjobb eredmény.

A kis pártok közül az MDF-et és az LMP-t tudta mérni a Szonda, előbbinek 2, utóbbinak 1%-os a támogatottsága. A hosszú ideje belső harcok és a párt körüli botrányok által megtépázott tekintélyű SZDSZ 1%-os eredménnyel 20 év után eltűnni látszik a közvélemény-kutatók radarernyőjéről.

Források