Grúzia bejelentette kilépését a Független Államok Közösségéből

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. augusztus 13., szerda
Miheil Szaakasvili grúz államfő 70 ezer híve előtt mondott beszédet Tbilisziben, melyben bejelentette, hogy Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből. Tbiliszi Ukrajnának és más FÁK tagállamnak is ezt javasolja.

Magyarország kiáll Grúzia területi szuverenitása, háború előtti határainak tiszteletben tartása mellett. Daróczi Dávid hansúlyozta, hogy "megítélésünk szerint az orosz fegyveres fellépés mind mértékét, mind földrajzi kiterjedését tekintve aránytalan volt."

Több mint százezer ember hagyta el otthonát. - derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) keddi nyilatkozatából. A grúziai Gori térségében van a legtöbb menekült, ott 56 ezer emberről van szó.

Az oroszok "kéksisakosok" a térségben állomásoznak, felügyelik a rendet, helyreállítják a békét. Augusztus 12-én orosz repülőgépek Gori várost bombázták. Sokan megsérültek, egy holland újságíró Stan Storimans, a holland RTL operatőre pedig meghalt.

A szakadár Abházia területéről visszahívták a grúz csapatokat, a haderő már elhagyta a Kodori-szorost. - közölte a grúz belügyminiszter Sota Utiasvili. Abház források szerint a Kodori-szorosban bekerítették a grúzokat.

Lásd még

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Dél-oszétiai háború címmel.