Ugrás a tartalomhoz

Japánban társadalmilag elfogadott a halálbüntetés

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Japán zászlaja
Japán zászlaja

Japán elhelyezkedése

Japán térképe

2010. február 14., vasárnap

A legutóbbi kormányzati felmérés szerint Japán lakosságának 85,6%-a egyetért a halálbüntetés alkalmazásával. Hasonló véleménykutatás eddig három volt: 1994 óta ötévente végzik ezt el. A mostani felmérés mutatta ki az eddigi legnagyobb támogatottságot.

A felmérés 3000 alanyát az ország 20 év feletti lakosaiból választották ki és múlt év november-december folyamán vették fel válaszaikat. Mindössze 1944 megkérdezett (64%) adott feldolgozható választ, vagyis hozott fel legalább egy érvet véleménye mellett. A kivégzést támogató válaszadók 51,2%-a szerint a gyilkosságok száma emelkedne, ha eltörölnék ezt a büntetési formát. 54,1% véleménye, hogy az áldozatok és hozzátartozók számára bizonyos esetekben csak a halálbüntetés nyújthat megfelelő elégtételt.

A támogatók 85,6%-ával szemben csak 5,7%-nyi ellenező akadt. Közülük 55,9% gondolta úgy, hogy a halálbüntetés helyettesíthető letöltendő büntetéssel, míg 43,2% szerint elkerülhetetlen, hogy az igazságszolgáltatás időről-időre tévesen döntsön.

Az előző, 2004. évi felméréshez képest a támogatók aránya 4,2%-kal emelkedett, míg az ellenzőké 0,3%-kal csökkent.

A fejlett országok közül az Egyesült Államokon kívül Japán az egyetlen, ahol a halálbüntetés intézményesített. 2009 szeptemberében 102-en várták kivégzésüket siralomházban.


Források