Jelentős késésben az M43-as autópálya

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. október 2., péntek

Az eredeti tervekhez képest több hónapos késéssel készülhet el az M43-as autópálya újabb szakasza.

Az M43-as autópálya Csongrád megye keleti térségeinek egyik legfontosabb közlekedési kapcsolata lesz, ha egyszer elkészül. A jelenleg az M5-ös autópályától a régi 5-ös útig tartó gyorsforgalmi út továbbépítését még 2008 nyarának derekán kezdték el. A tervek szerint az utat Szeged-Észak és Szeged-Kelet csomópontok között 2009. november 30-ig kellett volna átadni a forgalomnak. Nyár elején azonban már látható volt, hogy az építők aligha hozzák be az egyre jelentősebb lemaradást.

Az építtető vállalat a csúszást a szegedi lakótelepek vízellátását biztosító csővezeték védelmének megoldatlanságával indokolta és kérelmezte az átadás dátumának elhalasztását. Az út építését megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és Szeged városa azonban arra hivatkozva kíván kötbért fizettetni a késedelemben lévő vállalkozóval, hogy ha valóban csak a vízvezeték védelme jelentené az út átadásának akadályát, akkor az M43-as többi szakaszán már magas készültségi szintet kellene elérnie az útnak. Az M43-as azonban a legtöbb szakaszon még csak körvonalazódik.

A 2009. október 2-án készített fényképeinken az út igen alacsony készültségi szintről tanúskodik, a legtöbb helyen még mindig csak a földművek kivitelezése zajlik. Az építők az aszfaltréteget a legtöbb helyen még nem terítették le, az autópályahidaknak a csak a lábai állnak, a 47-es útnál lévő végcsomópontban még azok sem. Nyomát sem látni az út "végszerelésekor" telepítendő eszközöknek: szalagkorlátoknak, betonozott vízelvezető árkoknak. A fényképek tanulsága szerint az M43-as út esetében nem csak a vízvezeték helyén, de a többi helyen is jelentős késés kell behoznia az építtetőnek.

Botka László szegedi polgármester elfogadhatatlannak nevezte az építő cég érvelését és kötbér kivetését tartja szükségesnek. A késlekedés nyomán ugyanis veszélybe került a szegedi 2-es villamos építésének idő- és forgalomterelési terve, amely az M43-as út 2009 novemberi átadásával számolt.


Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét M43-as autópálya címmel.
Commons
Commons
A Wikimedia Commons tartalmaz M43-as autópálya témájú médiaállományokat.