Kezdetét vette a téli olimpia

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 12., péntek

Közép-Európai idő szerint szombaton hajnalban a hivatalos megnyitóval kezdetét veszi a 2010. évi téli olimpia. A versenyek már a hivatalos megnyitó előtt megkezdődtek.

A "Terminátor" az olimpiai lánggal

A NOB megvédte Schwarzeneggert

Hosszú útja végéhez közeledik az olimpiai fáklya útja. Az elmúlt napokban többen kifogásolták, hogy Arnold Scwarzenegger, aki korábban szteroidokkal érte el látványos izomzatát, futhat a doppingmentes versengést megkívánó játékok jelképével, az olimpiai lánggal. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője útján biztosította a futás szervezőit arról, hogy nincs kifogása a kaliforniai kormányzó fáklyás futása ellen. Schwarzenegger pénteken reggel 8 óra után a Stanley parkban pár száz méteren keresztül futhatott a lánggal.

Síugrás: Lezajlottak az első selejtezők

A síugrók 90 méteres sáncon rendezett versenyének selejtezőivel vette kezdetét a hivatalos versenyprogram. A versenyszámban induló 61 sportoló közül 10-en már korábbi eredményeik alapján kvalifikálták magukat a holnapi döntőre. A házigazdák bemutatkozása rosszul sikerült: mindhárom versenyzőjük kiesett. A selejtezőfutamot a német Michael Uhrmann nyerte 106 méteres ugrásával. Vele együtt 51-en vághatnak neki a holnap, magyar idő szerint 17:45-kor kezdődő versenynek, ahol a németek, az osztrákok és a lengyelek egyaránt 4-4 versenyzővel képviseltethetik magukat.

Halálos baleset a szánkópályán

A grúz Nodar Muaritashvili a Whistler Sliding Centre-ben rendezett edzésen veszítette el uralmát a szánkó fölött. A második edzőfutamban a 140 km/h-val száguldó szánkós kirepült a pályáról, majd egy póznának ütközött. A készenléti mentő azonnal a baleset helyszínére érkezett és még sikerült újraélesztenie a sportolót, aki azonban a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Ez már a második súlyos baleset: csütörtökön a román Violeta Stramaturaru bukott nagyot, az eszméletlen atlétát kórházba kellett szállítani.

A szánkópályát számos kritika érte a megnyitása óta, a pályán végighaladó sportolók veszélyesen gyorsnak nevezték.

Források