Ugrás a tartalomhoz

Még idén létrejöhet a Wikimédia Magyarország Egyesület

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. szeptember 30., kedd

Szeptember 27-én tartotta alakuló közgyűlését a Wikimédia Magyarország Egyesület. Az egyesület a bírósági bejegyzést követően, várhatóan ez év végén kezdheti meg működését.

Az Egyesület célja a szabad tartalmak „létrehozásának és terjesztésének, valamint az ezt segítő jogi, gazdasági és műszaki környezet kialakításának népszerűsítése és támogatása.“ Ennek megfelelően egyik fő célja a Wikipédia szabad enciklopédiát és társprojektjeit magyar nyelven létrehozó közösségek tevékenységének támogatása.

A projekteket a Wikimedia Foundation, Inc. (az Amerikai Egyesült Államokban, Floridában bejegyzett nonprofit alapítvány) üzemelteti, és a legismertebb projektje, a Wikipédia enciklopédiának már több mint 250 nyelvi változata létezik. Az alapítványnak eddig 16 országban alakultak non-profit társszervezetei, ezek sorába léphet majd a bírósági nyilvántartásba vételt követően a magyar társszervezet is.

A Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú szervezetként kíván működni. A 27-i közgyűlésen elfogadott alapszabály értelmében az egyesületnek – állampolgárságra való tekintet nélkül – bárki tagja lehet, ha a célokkal egyetért és elfogadja az alapszabályt.

Forrás