Ugrás a tartalomhoz

Megölték Bissau-Guinea elnökét

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Bissau-Guinea zászlaja
Bissau-Guinea zászlaja

Bissau-Guinea elhelyezkedése

Bissau-Guinea térképe

João Bernardo Vieira, Bissau-Guinea elnöke

2009. március 2., hétfő

Megölték Bissau-Guinea elnökét, João Bernardo Vieirát.

Megölték ma hajnalban a nyugat-afrikai Bissau-Guineai Köztársaság 2005. október 1-től hatalmon levő elnökét, João Bernardo "Nino" Vieirát. Az elnököt a lázadó katonák néhány órával azután ölték meg, hogy pokolgépes merényletben meghalt a hadsereg vezérkari főnöke is.

Ismeretlen szemtanúk beszámoltak arról is, hogy az államfő holtteste saját házában van.

A cselekmény indítéka az lehetett, hogy tegnap az államfőnek köze lehet a vezérkari főnök ellen elkövetett merénylethez.

Szemtanúk szerint Bissau-Guinea fővárosa, Bissauban a vezérkar főhadiszállásának táján és a város más részein is lövések és rakétatámadások ijesztő hangjai hallatszottak. Más szemtanúk azt állítják, hogy a hadsereg körülvette a főhadiszállást.

A zavargások tegnap kezdődtek, amikor este iszonyatos erejű és hangú pokolgép robbant a fegyveres erők vezérkarának épületében. A merényletben meghalt Tagmé Na Waié tábornok is. Öt ember megsebesült, közülük kettő súlyosan.

Ezek után a lázadók bevonultak az elnök házába, majd megölték. Zamora Induta tiszt, aki a hadsereg külkapcsolataiért felelt, azt nyilatkozta, az államfő el akart menekülni, de ráütöttek az ugyancsak áldozatul esett vezérkari főnökhöz közel levő katonák.

A vezérkari főnök az év elején azt is bejelentette, hogy elkövettek ellene egy másik merényletet: az elnök palotája előtt álló katonák felgyújtották gépkocsiját. Ezt tavaly több rosszindulatú cselekmény előzte meg, ahol az elnök, a hadsereg, és a belügyminisztérium nagy ellentétek.

A hadsereg katonái múlt év novemberében is megtámadták az elnököt palotájában, akkor két testőr lett áldozata a merényletnek.

Források