Meghalt Jörg Haider osztrák politikus

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Ausztria zászlaja
Ausztria zászlaja

Ausztria elhelyezkedése

Ausztria térképe

Jörg Haider osztrák politikus

2008. október 11., szombat

Ma hajnalban autóbaleset következtében életét vesztette Jörg Haider osztrák politikus, Karintia tartomány kormányzója, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke.

A politikus szolgálati autóját vezette, amikor egy előzés után kocsija letért az útról és többször megpördült. Haider egy rendezvényről egyedül tartott hazafelé, amikor bekövetkezett a baleset. Az 58 éves politikus a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Jörg Haider Felső-Ausztriában, Bad Goisernben született 1950-ben. 1986-tól 2000-ig az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke volt. 2005-ben kilépett a pártból és Szövetség Ausztria Jövőjéért néven új pártot alapított, melynek elnöke lett, pártja a múlt hónapi parlamenti választáson kiemelkedően jól szerepelt. Haidert mint az ausztriai politika élet egyik meghatározó személyiségét szélső-jobboldaliként, populistaként, idegenellenesként is jellemezték. 1999-től haláláig Karintia rendkívül népszerű kormányzója volt.

„Számunkra ez a világ vége" - mondta Stefan Petzner, a Szövetség Ausztria Jövőjéért elnökhelyettese.

Halálának hatása az osztrák belpolitikára még nem teljesen világos. Heider a múlt héten találkozott Heinz-Christian Strache-vel, az FPÖ elnökével. A találkozó eredményeként úgy látszott, hogy a két pártvezető, félretéve személyes nézeteltéréseiket, megegyezik pártjaik együttműködéséről. Ezzel együttesen a szavazatok 28,2%-át birtokolnák, majdnem annyit, mint a választásokon nyertes Ausztria Szociáldemokrata Pártjával (SPÖ).

Haidert felesége, két lánya és édesanyja, aki a héten tölti be 90. születésnapját, gyászolja.Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Jörg Haider címmel.