Nézőpont Intézet: Fidesz-hívekből Jobbik-szimpatizánsok?

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 17., szerda

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Magyarország zászlaja
Magyarország zászlaja

Magyarország elhelyezkedése

Magyarország térképe


Rövid időn belül már a második nagy közvélemény-kutató jelezte Fidesz népszerűségének csökkenését.

A Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz számára február 12-15. készített közös kutatása megerősíti a Szonda-Ipsos által egy hete már észlelt jelenséget: a Fidesz szavazóinak jelentős részét elbizonytalanították az elmúlt hetek történései. A kutatás szerint a konzervatív párt népszerűsége 9%-ot esett, jelenleg a biztos szavazók 43 százalékára számíthatnak. A Fidesztől elpártoló szavazók egyelőre nem csatlakoznak más szervezetek támogatóihoz, a bizonytalanok aránya így jócskán megnövekedett. Orbán Viktor pártjának továbbra sincs félnivalója a választási eredményektől, az aktív szavazók nagyobbik része őket választaná.

Az MSZP nem képes hasznot húzni a versenytárs gyengélkedéséből, népszerűsége továbbra is a 10-12 százalék közötti értéken mozog. Rontja a szocialista párt esélyeit, hogy társadalmi bázisa csaknem teljesen lemorzsolódott. A pártot támogató 12%-ból, 10% biztosra ígéri a részvételét, ám a szocialisták legfeljebb a választani szándékozók 21%-át képesek megszólítani.

A Jobbik 9%-os eredménnyel biztosan tartja harmadik helyét. Vona Gábor pártjának potenciális szavazótábora egyetlen hét alatt körülbelül annyival nőtt, amennyivel a Fidesz támogatottsága csökkent. Az egy héttel korábbi mérés alkalmával a Jobbik potenciális szavazótábora 14% volt, az intézet most 20%-ot mért.

A Nézőpont Intézet szerint a három nagy párton kívül az MDF-nek van még esélye a parlamenti küszöb elérésére.

Források