Pénzügyi támogatás Tádzsikisztánnak útfelújításra

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Tádzsikisztán
Tádzsikisztán

Tádzsikisztán elhelyezkedése

Tádzsikisztán

2011. január 22., szombat

Az Ázsiai Fejlesztési Bank 2011. január 20-án jelentette be, hogy 120 millió dolláros támogatást nyújt Tádzsikisztánnak az országot Üzbegisztánnal összekötő főút felújítására. A 62 km-es útszakasz, mely Dusanbét köti össze a tádzsik–üzbég határral, a Közép-Ázsiai Regionális Gazdasági Folyosó mintegy 7000 km-es gyorsforgalmi úthálózatának lenne a része. Az út áthalad Tádzsikisztán legfontosabb mezőgazdasági területén, a Hiszor-völgyön, valamint érinti Közép-Ázsia legnagyobb alumíniumipari gyárát, a turszunzodai alumíniumkohászati vállalatot.

A Tádzsikisztán és Üzbegisztán közötti útvonal felújításával javulni fog a két ország közti közlekedési kapcsolat, mely a Tádzsikisztánt sújtó polgárháború alatt jelentős károkat szenvedett.

A támogatásból az útfelújításon kívül az útvonalon található tádzsik–üzbég határátkelőt is fejlesztik. Ezen Tádzsikisztán és Üzbegisztán között évente mintegy 50 ezer jármű halad át, ez a tádzsik közúti határforgalom negyede.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank 1998-tól ezidáig összesen 700 millió dollárnyi támogatást és hitelt nyújtott Tádzsikisztánnak.

Források