Rendkívüli véradásokat szervez a Vöröskereszt

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. július 22., kedd

Magyarországon a vérkészletek drasztikusan megcsappantak, ezért a Magyar Vöröskereszt nagyszabású véradást szervez. A bejelentés kedden született meg a Magyar Vöröskereszt részéről.

Az MTI kedden kapott tájékoztatást a közelgő akcióról. Csütörtökön, július 24-én és vasárnap, augusztus 31-én 11.00 és 18.00 között várják a véradókat a Magyar Vöröskereszt központi székhelyén. A Kapolcsi Bűvészeti Napokra ellátogatók is adhatnak vért, és más fesztiválokon is lesznek Vöröskeresztes sátrak. A Sziget Fesztiválon külföldiek is csatlakozhatnak a véradókhoz, ha van nekik útlevelük és biztosítást igazoló kártyájuk.

Az ország vérkészlete nem kielégítő. A betegellátáshoz hetek óta nem tökéletesen biztosított a vérmennyiség. Körülbelül heti 10 ezer véradó szükséges a biztonságos betegellátáshoz. Az elmúlt hetekben hat-hétezer véradó jelentkezett csupán. A nyári hónapokban sokan szabadságukat töltik, az iskolák is üresek. Ez a probléma minden évben fenn áll, bár úgy tűnik, a mostani évben még kevesebben adtak vért. A legnagyobb hiány Budapesten alakult ki. A szervezők a 18 és 65 év közöttiektől várják a donorokat, azoktól, akik több mint 50 kg súlyúak. A váradáshoz személy igazolvány és TAJ-kártya szükséges. A konkrét helyszínekről és időpontokról a veradas.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Források