Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2008. augusztus 9., szombat

A Szépművészeti Múzeum főhomlokzata

„Reneszánsz a fáraók Egyiptomában“ – ez a címe a budapesti Szépművészeti Múzeum tegnap megnyílt időszaki kiállításának. A tárlat a Reneszánsz Év programjainak sorában került megrendezésre és három hónapig tart nyitva.

Az ókori Egyiptom Kr. e. 7-6. századának művészetét bemutató reprezentatív kiállítást Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg. A 150 műtárgyat, szobrokat, domborműveket, sztéléket, sírkamrák leleteit felvonultató tárlat nemzetközi múzeumi összefogás eredménye. A londoni British Múzeumból, a párizsi Louvre-ból és más nyugat-európai múzeumokból érkezett anyagot a budapesti múzeum saját egyiptomi gyűjteményének műtárgyai egészítik ki.

A kiállítás címe a fáraókori Egyiptom utolsó virágkorát idézi. A Kr. e. I. évezred közepének uralkodói a történelmi folyamatosság hangsúlyozásával a kétezer évvel korábbi Óbirodalom vagy az azt követő korok művészeti stílusait, ősi mítoszait kívánták újjáéleszteni. A múlt idézése egyben mágikus azonosulást is jelentett az ősök szellemével.

Ennek az egyiptomi „reneszánsz“-nak a most megnyílt kiállításon egyik legismertebb képviselője a térdelő II. Ramszesz fáraót ábrázoló szobor (London, British Múzeum). A Louvre-ból többek között egy házaspár szobra, a római múzeumból fáraóportré, Firenze gyűjteményéből egy sírból előkerült leletegyüttes érkezett a reprezentatív bemutatóra. A budapesti múzeum nem kevésbé híres bronz Imhotep-szobra szintén a tárlat egyik különleges látnivalója.

A kiállítás Ljubljanából érkezett Budapestre és a tervek szerint november 9-éig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

Források