Romlott az árvízhelyzet Lengyelországban

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. május 24., hétfő

Rosszabb a helyzet a Visztulán, mint nyolc napja. Plocknál, mely Varsótól észak-nyugatra fekszik átszakított egy gátat a folyó. 18 települést, 8000 hektárt öntött el a víz. Az árvízvédelmi hatóságok több helyen is berobbantották a gátat, megelőzve a víz pusztítását. Vasárnap, a Plock melletti Swiniary településnél tört át, 200 méteres szakaszon ömlött át a víz. Másodpercenként 800 köbméter víz.

Hétrőre virradóan a mentőalakulatok jelentékeny, mintegy 32 tonna törmeléket gyűjtöttek össze a gát mellé Swiniarynál. Tűzoltókat, katonákat küldtek a helyszínre. Helikopterek segítik a mentést, körülbelül 4000 lakos életkörülményeinek biztosítását. 5000 állatot, jószágot vittek biztos helyre. A Gabin és Slubice területeken akár 10000 embert is érinthet a természeti csapás - derült ki közép-lengyelország Mazóvia vajdaság szóvivőjének, Ivetta Bialynak jelentéséből. A félelem legyőzte a józan ész döntőképességét, a lakosok otthonukban maradtak, nehogy meglopják őket.

Varsóban rosszabb a helyzet mint nyolc napja. A Visztula folyószintje több mint egy méterrel a kritikus szintnél van. A Visztula jobb oldalán fekvő Wal Miedzyszynski úton a közlekedés szünetel, a hajnali órákban lezárták azt.

Jerzy Miller belügyminiszter szerint a helyzet rosszabb, mint gondolták. Donald Tusk biztosította a károsultak megsegítését.

Források