Saját közösségi oldalt indított a Google

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. február 10., szerda

InternetMég több Internettel kapcsolatos hír a Wikihírekben:

{{{1}}}


Google Buzz logó

A Google az online irodai alkalmazások, térképek, operációs rendszerek után a jelek szerint a közösségi oldalak világára is rá szeretné tenni a kezét.

A 2000-es évek legdinamikusabb IT vállalkozása számára teljesen új fába vágta a fejszéjét. Bemutatta a Buzz névre hallgató közösségi szolgáltatást, közvetlen riválist állítva a Facebook és a Twitter számára. A Google ezzel egyrészt a közel 400 milliós felhasználói körre szeretné rátenni a kezét, másrészt az általuk naponta generált hihetetlen mennyiségű tartalomra, újabb stratégiai területen vetve meg a lábát.

A vállalat igen jó helyzetből indul, hiszen nem a semmiből kell építkeznie. Az általa eddig létrehozott számtalan web 2-es szolgáltatást és az összes eddigi fejlesztést belekombinálhatja lassanként a Buzzba, így igen vonzó felületet biztosíthat felhasználóinak. Nem véletlen, hogy a Buzz a már jól bevált Gmail levelezőrendszerről kezdi meg pályafutását, és később szinte minden vonzó fejlesztést könnyen belekombinálhatnak, a Google Earth-től az online szövegszerkesztésig. Mindezekkel a ma legjobban menő riválisok, a Facebook és a Twitter nem rendelkeznek, és kifejlesztésük beláthatatlanul sok időbe és hatalmas anyagi ráfordításba kerülne: vagyis gyakorlatilag lehetetlen.

A 170 milliós Gmail felhasználói bázisról induló Buzz tehát jelentős hátszéllel, szép kilátásokkal indul a harcba és számos újítás bevezetésére készül. Ezek egyike a hordozható eszközök fokozott támogatása; ez sem új terület, hiszen az Android mobil operációs rendszer is Google fejlesztés. Az egyelőre szárnypróbálgatásoknál tartó, de a közösségi oldalak gyakran átformálódó piacát valószínűleg újraíró Buzz a http://www.google.com/buzz címen próbálható ki.


Források