Sikeres hajómentés a Weseren

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2009. szeptember 26., szombat

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Németország zászlaja
Németország zászlaja

Németország elhelyezkedése

Németország térképe


Furcsa baleset tartotta izgalomban a németeket az elmúlt napokban. Csütörtökön este indult útjára Olaszország felé Brémából az Algoma Guardian nevű bahamai teherhajó. A brémai kikötőtől 20, de a nyílt tengertől még 80 kilométernyire a 222 méter hosszú óriás egy műszaki hiba következtében irányíthatatlanná vált. A hajó orra a Weser keleti partján elterülő homokpadra, a Harriersand fövenyére futott, majd a jármű a folyón keresztbe fordulva elzárta a harmadik legforgalmasabb német kikötőt a tengerrel összekötő víziutat. Mire a mentőcsapatok a helyszínre érkeztek, addigra az Algoma Guradian orra már jócskán elsüppedt a Weser homokjában.

A hatalmas jármű 27000 tonna acélt szállított. A baleset történtekor szerencsére csak kevés nehézolaj került a vízbe, a kármentők sikeresen számolták fel a szennyeződést. Az olajat eltávolító speciális hajókkal együtt a környékbeli kikötők majdnem teljes tolóhajó-állománya megjelent a zátony mellett, hogy együttesen kíséreljék meg levontatni a teherhajót a homokpadról. Miután a pénteki vontatási kísérletek kudarcot vallottak, a mentés vezetői úgy határoztak, hogy a hajó rakományából 6000 tonnányit belvízi bárkákra emelnek át. A rakodást két úszódaru végezte. A mentésben dolgozók erőfeszítéseit szombaton estére koronázta siker. A könnyebbé vált hajótestet az esti dagály kissé megemelte, így a tolóhajók már vissza tudták húzni az Algoma Guardiant a mély vizű hajózóútra.

Míg régebben a navigációs és tájékozódási rendszerek fejletlensége volt a balesetek legfőbb előidézője, addig napjainkra a hajók rossz műszaki állapota felel a legtöbb haváriáért. Országszerte híres roncstemető az Elba Cuxhafen melletti szakasza, ahol az 1950-es évek óta több olyan baleset is történt ott, amely után a mentők hiába kísérleteztek a hajó kiszabadításával. Németország négy, tengerjáró hajók által is járható belvízi hajózóútján (Elba, Weser, Ems és a Kieli-csatorna) a magas szintű biztonsági előírások ellenére gyakran történnek hasonló balesetek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az Algoma Guardianhoz hasonló óceánjárók csak nagyon ritkán jutnak bajba.

Források


Képes tudósítások a hajószabadításról: