Spórol az Európai Űrügynökség

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 20., szerda
Az Európai Űrügynökség (ESA) a világgazdasági válságra való tekintettel két évig a 2009-es szinten fagyasztja be költségvetését.


Ezt január 14-én Jean-Jacques Dordain, az ESA főigazgatója jelentette be szokásos évnyitó sajtóreggelijén. Az intézkedés célja, hogy megkönnyítsék a válsággal küzdő tagállamok helyzetét. Az űrügynökség 2009-ben 3,35 milliárd euróból gazdálkodott és ugyanennyiből fog gazdálkodni 2010-ben, majd 2011-ben is. Az ESA költségvetése 2006 óta folyamatosan évi közel 10 %-kal növekedett. Számos program ebben az időszakban ment keresztül legköltségesebb fázisán. A pénz túlnyomó részét a műholdas navigációs, földmegfigyelési programok, a hordozórakéták, valamint a tudományos űrprogramok emésztik fel.

A költségvetési szigorítás az ígéretek szerint egyetlen, már elfogadott program leállításával, egyetlen szerződés felmondásával sem fenyeget. Késések azonban előfordulhatnak, a kifizetéseknek a későbbi évekre való átütemezése miatt. A 18 tagállam arra kérte az űrügynökséget, hogy kerülje el a hitelfelvételt. Az ESA átalakíthatja eddigi szerződési gyakorlatát is, s ipari beszállítóinak inkább a munka közben és a végén, mintsem a legelején fizetne nagyobb összegeket.

Források

Ha érdekel a téma, hadd ajánljuk figyelmedbe a Wikipédia kapcsolódó szócikkét Európai Űrügynökség címmel.