Ugrás a tartalomhoz

Századvég: vezet a Fidesz, Mesterházy gyenge jelölt

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. január 27., szerda

Témabeli híreink:

{{{1}}}


Magyarország zászlaja
Magyarország zászlaja

Magyarország elhelyezkedése

Magyarország térképe


Orbán Viktor focimeccset néz.
A választóknál ő áll nyerésre

A Századvég Alapítvány által január elején készített közvélemény-kutatás szerint a Fidesz a választások egyértelmű esélyese, a baloldali közvélemény pedig nem lelkesedik Mesterházy Attiláért.

A pártok közötti verseny éllovasa az a választások után várhatóan egyedül is kormányt alakítani képes Fidesz, amely a választani szándékozók körében 59%-os népszerűségnek örvend. Az MSZP számára 23%-ot jósolnak a kutatók, amely a párt által elért legrosszabb választási eredmény lenne 1990 óta. A 2009-es EP-választásokon megerősödött Jobbik 10%-on áll. Az elmúlt időszakban balra tolódó MDF csak 4%-ot ért el, ezzel az eredménnyel a párt nem jutna be az Országgyűlésbe. A választásokon először induló LMP 2%-ra, míg az MDF-fel szövetkező SZDSZ csak 1%-ra számíthat.

A miniszterelnök-jelöltek közül a választók leginkább a fideszes Orbán Viktort támogatják. Az egykori miniszterelnök minden felmérésben vezet vetélytársai előtt, még a baloldali szavazók 8%-a is őt választaná. A szintén jobboldali szavazókat megcélzó jobbikos Vona Gábort a jobboldali szavazóknak is csak kisebb része támogatná.

Érdekes küzdelem alakult ki a baloldali szavazókért azzal, hogy az MSZP a párton belül viszonylag gyenge pozíciókkal bíró betöltő Mesterházy Attilát állította listavezetői pozícióba, míg a korábban konzervatív MDF a markánsan piacpárti nézeteket képviselő Bokros Lajost jelölte, akivel a liberális szavazók megnyerését kívánták elérni. Mesterházy Attila jelölését még a baloldali választók fele sem támogatja (42%), ám meglepően jó eredményt ért körükben el Bokros (21%). Bokros Lajos a baloldali szavazók körében kedvezőbb imázzsal rendelkezik Mesterházynál, a politikai centrumban helyet foglalók között pedig előnye Mesterházyval szemben egyértelmű.

Források