Szélerőműtelepek a német partok mentén

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Németország zászlaja
Németország zászlaja

Németország elhelyezkedése

Németország térképe

2009. szeptember 13., vasárnap

Tenger és szél:
Németország fokozottabban használná ki erőforrásait

Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter 30 000 állás létrejöttét várja egy nagyszabású szélerőmű-fejlesztési tervtől.

30 000 új állás létrejöttét szeretné elérni a német kormány az Északi- és Keleti-tengeren telepítendő hatalmas szélerőmű-parkokkal. A német tengerpartokon körülbelül 40 helyszínen, összesen 2500 széltornyot kíván felépíttetni az ország, hogy segítse az északi, periférikus területeken fekvő vidékeken az új munkahelyek létrejöttét. Az erőművek minden esetben a partok előtti német fenségvizeken jönnének létre, a 12 tengeri mérföldes határvonalon belül. A szélparknak nevezett létesítmények tervezett területe 100km², együttes teljesítményük 12 ezer megawatt, amely összesen 12 millió háztartás ellátásához elegendő. Az Északi-tengeren 30 körüli, a Keleti-tengeren 22 erőműtelep jönne létre.

A német állam tudatosan támogatja az ország energiarendszerének átállítását a megújuló források fokozottabb használatára. 2030-ra Németország évi 25 000 megawattnyi energiát kíván a tengeri szélerőműparkokkal megtermeltetni. Erre jó lehetőség is mutatkozik, hiszen az Északi-tenger partvidéke egyike Európa szélenergiában leggazdagabb vidékeinek.

Források