Ugrás a tartalomhoz

Szétesett az ukrán kormány

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. március 3., szerda

George Bushsal 2008-ban

Pillanatnyilag patthelyzetben az ukrán kormánykoalíció. Az elnökválasztáson Julija Timosenko ugyan vesztett Viktor Janukoviccsal szemben, egyenlőre azonban ő maradt a kormányfő. A már beiktatott új államfőnek, Jankovicsnak egy hónapja van, hogy új kormánykoalíciót hozzon létre. Ha nem képes erre, ismét választásra, ezúttal parlamenti választás kiírására lesz szükség.

Timosenko Vlagyimir Putyinnal 2005-ben

A bizalmatlansági indítvány sokat nem ér, már március 2-án szétesett a koalíció, mivel Vlagyimir Litvin házelnöknek nem nyújtották be a koalíció egyben tartásához szükséges 226 aláírást. Volodimir Litvin úgy jelentette be a koalíció széthullását, hogy maga a Litvin Blokk is a koalíció tagja, a Julija Timosenko Blokk (BJUT) és Viktor Juscsenko Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) mellett. Az új kormányszövetség valószínűleg a Litvin Blokk, Janukovics és a Régiók Pártjával, az ukrán kommunista párttal fog megalakulni, ez azonban nem elég a többség megszerzéséhez. Hiányzik Juscsenko 71 fős frakciójának támogatása. A lehetőség viszont adott, a NU-NSZ politikusai beadták a bizalmatlansági indítványt. Julia Timosenko ugyanakkor nem mondott le, illegitimnek tartja a választási eredményt és Litvin bejelentését. Az idő elhúzódása senkinek sem kedvez.

Három lehetséges jelölt jön szóba a kormányfő személyére, Arszenyij Jacenyjuk korábbi házelnök, Mikola Azarov és Szerhij Tyihipko. Ellenben Leonyid Kozsara szerint a mostani vita a teljes kabinet összetételéről szól.

Források