Szíria a BT előtt támadja Amerikát

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

Koordináták: é. sz. 34° 23′ 48’’, k. h. 40° 59′ 33’’ 2008. október 31., péntek

Szíria az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordult az Egyesült Államok október 26-i, Abu Kamal-ban történt rajtaütése miatt, amely a damaszkuszi kormány szerint 8 ártatlan ember életét követelte.

Szíria a BT előtt támadja Amerikát
Szíria hivatalos magyarázatot vár az Egyesült Államok és Irak kormányától Szíria szuverenitásának elfogadhatatlan megsértése ügyében, mielőtt további lépéseket tenne az ügyben.
Szíria a BT előtt támadja Amerikát

—Faisal Meqdad, Szíria külügyminiszter-helyettese

Szíria „terrorista akciónak” minősítette a támadást és levélben kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy a BT „a jövőben akadályozza meg az ilyen erőszakos akciók megismétlődését, és nyilvánítsa felelősnek az agresszort az ártatlan szíriai lakosok haláláért”. A szíriai kormány szerint az Irakból indított akció során 8 ártatlan szíriai civil halt meg.

Egy keddi sajtótájékoztatón James K. Glassman, kulturális, diplomácia és külügyi államtitkár nem kívánta kommentálni az esetet és az Egyesült Államok Külügyminisztériuma sem bocsátott ki hivatalos állásfoglalást.

Egy névtelenül megszólaló amerikai tisztviselő a Reuters-nek elmondta, hogy az akció célpontja Abu Ghadiya, az Al-Kaida terrorszervezet magas rangú iraki vezetője volt.

A szíriai-iraki határ és a környező települések

Halála az amerikaiak szerint jelentősen csökkenti az Al-Kaida lehetőségeit.

„Az akció sikerrel járt,” - mondta a tisztviselő - „Úgy tudjuk, hogy halott [Abu Ghadiya].”

Ellentmondás az esetben, hogy az Al-Kaida iraki szervezete már két évvel ezelőtt olyan nyilatkozatot adott ki, melyben közlik azt, hogy Abu Ghadiya nem sokkal a 2004 novemberi fallúdzsai amerikai offenzíva után a szaúdi-iraki határ közelében meghalt.

Egy második amerikai kormányzati forrástól tudta meg a Reuters, hogy gyerekek és nők nem haltak meg az akció során. Ezzel szemben Szíria szerint 3 gyermek esett áldozatul a rajtaütésben.

A szíriai kormányzat elrendelte két amerikai intézmény bezárását.

Az államok régóta hangoztatja, hogy Szíria nem ügyel eléggé iraki határai biztonságára és emiatt külföldi harcosok csatlakozhatnak az iraki felkelőkhöz.

Az iraki kormány szóvivője, Ali al-Dabbagh kijelentette, hogy Irak nem akarja, hogy területéről más országok elleni támadás induljon, de reméli, hogy Szíria a jövőben határozottabban lép fel bizonyos csoportok ellen.

Az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövetsége tegnap „biztonsági okok miatt” bezárta kapuit.

Források

Külső hivatkozások