Szavazás Dél-Szudán sorsa felől: az első nap nem történt atrocitás

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Szudán zászlaja
Szudán zászlaja

Szudán elhelyezkedése

Szudán térképe

2011. január 10., hétfő

Dél-Szudánban tegnap kezdődött az az egy hetes szavazás, amelyet az országrész elszakadásáról tartanak. A déli fővárosban, Dzsubában a dél-szudáni kormány feje, Salva Kiir Mayardit tette le elsőként voksát. Az emberek türelmesen várakoztak, sokan már késő éjjel óta. A választási iroda több mint 20 000 megfigyelőt és 1000 újságírót jegyzett be. A magas számot Pagan Amum, a kormányzó párt főtitkára a Nyugat Dél-Szudán melletti hosszú elköteleződésének tudta be.

Salva Kiir Mayardit (fotó: Jenny Rockett)

– Örülünk neki, hogy a világ jelen van Dél-Szudán megszületésénél.[1] – mondta.

A szavazást a 2005-ben megkötött békeszerződés írja elő, ami amerikai közvetítéssel jött létre az északiak és a déliek között, véget vetve az akkor 21 éve tartó polgárháborúnak. A konfliktusban több mint két millió déli halt meg, és mintegy négy millióan menekültek el addigi lakhelyükről.

A megfigyelők között van az atlantai székhelyű Carter Központ (Carter Center) is, akiknek a delegációját a korábbi amerikai elnök, Jimmy Carter, és a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan irányítja. A két vezető több dzsubai szavazóhelyiséget is meglátogatott az elmúlt vasárnap folyamán:

– Az eddig befutott jelentéseink szerint országszerte, úgy északon mint délen, minden nyugodt és rendben zajlik. Az emberek lelkesedéssel mennek el szavazni.[2] – nyilatkozta Carter.

– Ez a legelemibb demokrácia: az emberek arról szavaznak, hogy hogyan és ki kormányozza őket.[3] – tette hozzá Annan.

Az urnákat január 15-én zárják; a szavazatszámlálás akár egy hónapot is igénybe vehet.

Lábjegyzet

  1. Az angol cikkben: „We are happy that the world is accompanying Southern Sudan today as it is being born.”
  2. Az angol cikkben: „Reports we have had from all over the nation, north and south, so far have been that everything is calm and peaceful and that the people seem to be very enthusiastic about voting.”
  3. Az angol cikkben: „This is democracy at its most basic, where people are choosing how and by whom they wish to be governed.”

Forrás