Szennyvízberuházás indul a Tápió mentén

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!

2010. március 2., kedd
A Tápió menti régió szennyvízprojektjének megvalósítása során közel 800 kilométer csatornahálózatot építenek ki, négy új szennyvíztisztítót létesítenek, egy meglévőt bővítenek és egy komposztálótelepet is kialakítanak.


A Tápió menti régió szennyvízelvezetése és tisztítása elnevezésű uniós nagyprojekt támogatási szerződésének aláírása alkalmából ünnepi ülést tartott tegnap a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás tanácsa Nagykátán. Hazánk egyik legnagyobb szennyvízberuházása 20 település korszerű szennyvízelvezetését és -tisztítását oldja meg, tisztább és egészségesebb környezetet teremtve több mint 80 ezer lakos számára.

A tegnapi eseményen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki elmondta: hazánkban az elmúlt nyolc évben mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna hálózatra, a csatornázottság jelenleg meghaladja a 71 százalékot. A miniszter hozzátette: a munka folytatódik, az országos szennyvízprogram szerint 2015-re a csatornázottság országos szinten eléri majd a 90 százalékot.

Az idén induló projekt keretében megkétszerezik a meglévő nagykátai szennyvíztisztító telep kapacitását, a szennyvízelvezetési agglomerációk központi településein, Sülysápon, Szentlőrinckátán, Tápiószelén és Tápiószentmártonon pedig új szennyvíztisztító telepeket építenek, amelyek az egyes agglomerációkhoz tartozó települések szennyvizeit tisztítják meg. A szennyvíziszap kezelésére a nagykátai szennyvíztisztító telep mellett egy központi komposztáló telepet létesítenek, és 359 zárt szennyvízgyűjtő aknát is kiépítenek az olyan településrészeken, ahol a csatornázás nem gazdaságos. A 30 ezer háztartást érintő beruházás során közel 800 km szennyvízcsatorna-vezetéket építenek ki, ebből mintegy 550 km a gyűjtőhálózat hossza, 240 km pedig bekötővezeték. 321 átemelőt is elhelyeznek.

A nagyprojekt előkészítésére 2005-ben közel 300 millió forintot biztosított a kormány. A beruházás költsége 29,2 milliárd forint, ehhez 24,2 milliárd forint támogatást nyújt a Környezet és Energia Operatív Program, a többit a települések és a lakosság finanszírozza az általuk létrehozott vízgazdálkodási társulat révén. A nagyprojekt támogatásáról az idén januárban döntött a kormány, a pályázatot még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A kivitelezés a tervek szerint 2010 második felében kezdődhet meg és 2012 nyarán fejeződhet be.

Az ünnepségen Szabó Imre kiemelte: Magyarország az elsők között áll az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között. A kormány eddig 17 nagyprojekt támogatásáról döntött, ebből tíz pályázat már megkapta a brüsszeli jóváhagyást. Ezek a nagyprojektek összesen több mint 251 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást jelentenek.

Források