Szerbia egy lépéssel közelebb az EU-csatlakozáshoz

A szabad hírforrás, melyet bárki szerkeszthet!
Témabeli híreink:

{{{1}}}


Szerbia zászlaja
Szerbia zászlaja

Szerbia elhelyezkedése

Szerbia térképe

2010. június 17., csütörtök

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn döntött úgy, hogy megkezdi a szerb stabilizációs és társulási szerződés[1] ratifikációs folyamatát. Hasonló szerződést a korábban csatlakozott közép-európai államokkal és Törökországgal is kötött az EU; a lényege, hogy bizonyos gazdasági, politikai, kereskedelmi és emberi jogi reformokért cserébe vámmentesen hozzáférést szavatol a közösségi piachoz vagy annak egy részéhez. Az EU és a leendő tagjelölt ország között ez az első írásos szerződés, s azt mindegyik tagállamnak ratifikálnia kell csakúgy, mint az Európai Parlamentnek.

A tanács döntésével megvárta Serge Brammertz, a Nemzetközi Törvényszék főügyészének visszajelzését, aki Szerbia együttműködéséről számolt be a folyó ügyekben.

A hírre reagálva Božidar Đelić szerb miniszterelnök-helyettes a helyi sasjtónak úgy nyilatkozott, hogy a döntéstől a gazdaság élénkülését és a külföldi befektetések növekedését várja. Boris Tadić elnök ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy elfogják és a Hágai Törvényszék elé állítják a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladićot és Goran Hadžićot.

Elemzők, köztük Dejan Vuk Stanković véleménye szerint ugyanakkor Szerbia számára nem lesznek olyan egyszerűek a csatlakozási tárgyalások, mint a többi nyugat-balkáni államnak. Mindennek bizonyítéka az is, hogy a hétfői értekezleten nem került szóba dátum a szerb csatlakozási kérelem elbírálására. Stanković úgy látja továbbá, hogy Belgrádnak valahogyan rendeznie kell Koszovó kérdését is, mielőtt hivatalos tagjelöltté válhatna.

Lábjegyzet

  1. Lásd még: Stabilisation and Association Process (angolul)
A csatlakozási folyamat állása a Balkánon (kék: tag; zöld: hivatalos tagjelölt; zöldessárga: kérelmet benyújtott állam; piros: aláírt stabilizációs és társulási szerződés)

Forrás